Брой 05, 2013

Тема: КОМУНИКАЦИИ

Нашите мобилни помощници


Първи стъпки в света на ANDROID

След като практически изчерпахме темата за операционната система SYMBIAN, време е да запознаем незрящите потребители на говорещи мобилни телефони, а по-точно начинаещите, с операционната система ANDROID. Ето защо, с любезното съдействие на г-н Ивайло Ковачки, ще започнем от по-ниската версия на тази ОС, версия 2.3.
Много от новите модели на мобилни телефони под андроид имат възможността да се ъпдейтват до последните версии на операционната система, но телефоните от по-нисък клас нямат тази възможност. За тях версията на андроид 2.3 се явява максимална и не позволява обновяване до по-нови версии.
Говорейки за достъпността за незрящите в тези телефони от по-нисък клас, трябва да се отбележи, че екипът, който работи по този проблем, е създал комплект софтуерни инструменти, един от които се нарича "Айсфри кийборд". Това е специален софтуер, представляващ виртуална клавиатура, работеща в няколко режима. Единият от тях е режим, който се ползва като навигация по самото устройство, ако то е без хардуерна клавиатура. Без този софтуер обаче, ползването на устройство изцяло с тъч скрийн под андроид 2.3 е практически невъзможно, тъй като при тази версия на операционната система достъпността за незрящите с говорещ софтуер само от дисплея е практически сведена до нула.
При наличие на хардуерна клавиатура обаче проблемът с достъпността е решен твърде успешно. Един от най-разпространените модели телефони от този клас е Samsung Galaxy b-5512, който представлява апарат с тъч дисплей, но и с пълна права кверти клавиатура. Освен нея устройството има 7 физически бутона, изпълняващи различни функции, с възможност да се дефинират допълнително. Например бутонът за редактиране най-често се дефинира като зелена слушалка, с която се приемат входящи повиквания или се набират телефонни номера.
За разлика от обикновените телефони под симбиан тук простата телефония е свързана с малко повече действия. За да се свържете с някого от телефонния си указател или да наберете телефонен номер, следва да се активира меню "Телефон", или съответно да се влезе в указателя. При активирано меню или режим "Телефон" част от буквените бутони на кверти клавиатурата стават цифрови, което вече позволява да бъде набран всеки един телефонен номер, както и добавянето му ръчно в указателя.
Ако наскоро сте сменили апарата си под симбиан с такъв под андроид, най-лесно е да експортирате целия указател от единия в другия апарат посредством копиране на контактите в картата-памет и импортиране в телефона или пък чрез изпращането на указателя през блутуут. При втория вариант устройството под андроид разполага всичките ви контакти на нужното място автоматично и не е необходимо да се предприемат никакви допълнителни действия.
Трябва да се подчертае, че споменатият апарат Samsung b-5512 е устройство с твърде приемлив дизайн, работещо с две сим карти. Единственият недостатък на последната му функция е, че апаратът няма вградени два отделни модула за всяка една от тях и по този начин, ако по време на разговор от едната сим карта получаваме входящо повикване на другата, тя ще е практически неактивна. Търсещият ни абонат ще получи съобщение, че телефонът на абоната е изключен.
Подобно устройство е и апаратът Samsung b-5510, като разликата е в това, че той работи с една сим карта и има по-слаби характеристики от b-5512.
Наскоро един от мобилните оператори започна да предлага в магазините си твърде сполучлив модел апарати, произведени в Китай, наречен Хуауей.
Устройството е снабдено с права пълна кверти клавиатура, реагира твърде бързо на командите и нещо много важно и нетипично за телефоните под андроид - на него има обособени червена и зелена слушалка, което в огромна степен улеснява използването му за телефония.
Като цяло всички апарати от по-нисък клас, с максимална възможност за работа под андроид 2.3, са с по-слаби параметри като хардуер и в този смисъл разликата между тях и апаратите от по-висок клас с последни версии на операционната система е в достъпността от екрана.
За решаването на проблема с достъпността в андроид 2.3 съществуват няколко задължителни приложения, които се инсталират на телефона. Това е софтуерът, разработен от екипа на "Еyes grоup" и конкретно приложението "Айсфрий шел", което е в основата на достъпността от екрана. Второто приложение е екранният четец Talkback, който вече е вграден в софтуера на новите модели апарати, но не е наличен в ниските версии на андроид. Ако апаратът е без хардуерна клавиатура, е задължително на него да бъде инсталирано и гореспоменатото приложение "Айсфрий кийборд", както и приложението "Толкинг дайлър", което само по себе си представлява опростен и озвучен контакт-лист, позволяващ улеснено извършване на всякакви действия в телефонния указател.
За допълнителни и по-фини настройки на говора обикновено е препоръчително да се инсталира и приложението "Аксесабилити преференсис", в което може да се настрои говорът в съответствие с желанията и потребностите на незрящия ползвател.
Имайки тези няколко основни и необходими приложения, вече допълнително може да се ползва специално създаденият за работа от незрящи "Идеал вокс" браузер, в който навигацията в различните сайтове е максимално улеснена и достъпността е пълна. Друго изключително добре адаптирано приложение е програмата "Идеал Ютуб вюър", предназначена за сърфиране в "Ютуб" – намиране на музика, видеоклипове и т. н.
Отново би следвало да се подчертае, че за начинаещите незрящи ползватели на мобилни телефони под ОС "Андроид", особено с версия 2.3, наличието на хардуерна клавиатура е не само препоръчително, но и задължително, тъй като значително улеснява несвикналите, лишени от зрение хора в първите им стъпки в света на "Андроид". Разбира се, ако сте склонни към експериментиране и сте любознателни да научите сами нещо ново, ползването на андроид 2.3 само от екрана е възможно и всъщност е едно голямо предизвикателство. Трябва да се има предвид обаче, че повечето такива апарати, работещи само с тъч скрийн, като цяло са с по-слаби хардуерни параметри – процесор, камера и т. н.
Тези телефони вече се считат за устройства от твърде нисък клас, въпреки че могат да бъдат закупени на твърде приемливи цени.
Много от невиждащите хора в България знаят, че от една година съществува български глас за андроид – преработеният специално за тази операционна система компютърен глас Speech lab, по-популярен като Гергана. Това е платен софтуер, който се инсталира и работи на всички версии на андроид от 2.2 и по-високите.
Синтезаторът е качен в приложението Slydeme market и е на цена 6,65 долара или около 10-11 лева, в зависимост от курса на деня. Плащането се извършва онлайн, с дебитна или кредитна карта - Виза или Мастеркард.
Веднъж закупил дадено приложение, потребителят може да го изтегля на всяко следващо устройство, като просто впише потребителското си име и паролата.
По подобен начин става и свалянето на приложения през програмата "Гугъл плей маркет" или "Гугъл плей магазин", която е вградена във всяко устройство под андроид. "Плей маркет" представлява специално приложение, нещо като локален браузер, през който потребителите имат достъп до множество различни програми за андроид. Част от тези програми са напълно и официално безплатни, а други са платени, като цените за тях са посочени в приложението. При изтеглянето на дадено приложение то автоматично се инсталира на вашето устройство.
За да може да се ползва приложението "Гугъл плей магазин" обаче, задължително е потребителят да се регистрира в него със собствен акаунт - пощенска кутия в gmail. За целта вие трябва да имате активна пощенска кутия или пък да си създадете такава на gmail.com, специално за ползване в телефона.
За повечето платени приложения цените са напълно достъпни – варират между 1.50 и 10 лв., като за някои от програмите обаче, например тези за навигация, те могат да достигнат 100 и над 100 лв. Инсталирането на всяко едно приложение от маркета може да се извършва както през телефона, така и от компютър. Ако след инсталацията на дадено платено приложение установим, че то не съответства на нашите потребности или пък имаме проблеми с достъпността, в рамките на 15 минути след закупуването бихме могли да оттеглим покупката и парите ще ни бъдат възстановени. Това е правило на "Гугъл плей маркет" за андроид.
През маркета може също така да бъдат актуализирани вече инсталираните на телефона ви приложения, както и да бъдат деинсталирани. Ако се интересувате от някое конкретно приложение и впишете наименованието му в полето за търсене, програмата веднага го намира и ви дава възможност за инсталация.
Хубавото за андроид е, че точно през гугълския си акаунт потребителите могат да синхронизират автоматично всичките си данни, включително и телефонния указател във всяко устройство.
NКато по-интересен и любопитен софтуер за андроид съществуват някои програми, чрез които може да се реализира гласова комуникация с устройството. Вярно е, че повечето от тях са по-скоро забавни, отколкото реално полезни, но ако искате да си вдигнете настроението, някоя от тях може по ваша молба да ви разкаже виц или да ви каже прогнозата за времето, като всички данни се вземат от интернет. Може би на по-високите версии на андроид тези програми, които между другото са няколко на брой, биха били частично полезни, давайки ви възможност да продиктувате и изпратите sms, да накарате програмата да извика някого от телефонния ви указател, да ви намери някое клипче в "Ютуб" или да пусне или спре някое приложение.
В предишните публикации беше станало дума за това, че за апаратите, работещи под ОС "Симбиан" практически не съществува софтуер, разпознаващ добре цветовете и банкнотите. За андроид обаче такива програми са разработени. Едната от тях е приложението Googles – софтуер, изискващ постоянна връзка с интернет, но способен да ви информира за номинала на различните банкноти по света, за някои бар-кодове, опаковки продукти и цигари, каква точно карта държите в ръка – кредитна или пък документ за самоличност, а както и за някои по-известни картини, паметници, сгради и произведения на изкуството, стига тези обекти да съществуват в базата на интернет.
Що се отнася до програмите за разпознаване на цветовете – такива има няколко подобни, като процентът на правилно разпознаване е в пъти по-висок, отколкото при симбиан.
Още веднъж трябва да се подчертае, че за най-оптималното ползване на възможностите, които ни дава ОС "Андроид" е задължително да има постоянна връзка с интернет – мобилна или безжична.
Освен твърде популярния екранен четец за андроид, програмата Talkback, съществуват и други два скрийн рийдъра. Единият е програмата "Спийл", която е с малко по-слаби възможности, но в някои ситуации може да бъде по-информативна и да прочита повече информация, която за Talkback е недостъпна. Интересното е, че на андроид 2.3 двата скрийн рийдъра могат да бъдат стартирани и да работят едновременно, без да конфликтират помежду си, като по-скоро се допълват. На телефоните с по-високи версии на операционната система обаче те започват да си пречат.
Третата говореща система е програмата "Мобил аксесабилити", разработена от "Сode factory" – производителите на програми за симбиан. При тази програма съществува собствен десктоп, където са показани най-необходимите 12 приложения във вид на вертикален списък. Интересното и полезното при "Мобил аксесабилити" е това, че програмата позволява дори в андроид 2.3 изследването на екрана чрез докосване в собствения й десктоп. Така тази програма се оказва много полезна при ползването на по-старите модели телефони, работещи само с тъч скрийн.
В "Мобил аксесабилити" осмата функция се нарича "Where am I" или буквално преведено "Къде съм?". След известно изчакване програмата определя текущото ви местоположение, дори по време на движение, и по този начин ползвателят може да следи маршрута, по който преминава. За по-подробни обяснения, като например какво се намира в близост, забележителности, кръстовища, спирки и т. н. се ползва допълнителен софтуер.
Във вградената в телефоните функция, наречена "Карти", вече е достъпна гласовата навигация за България и дори гласовото въвеждане на координатите.
При андроид е желателно ъпдейтването на всяко едно приложение, като можем да избираме между автоматично или ръчно обновяване. Това се задава предварително в настройките на телефона и при избор на ръчно актуализиране ние получаваме уведомление в зоната за уведомяване, че тази и тази програма е с налични актуализации. Тази зона се отваря с плавно вертикално плъзгане по екрана отгоре надолу и е аналогична на таскбара на компютрите.
Това са най-общите неща, които е добре да се знаят от бъдещите притежатели на апарати, работещи под андроид, на които заедно с г-н Ковачки най-отговорно бихме казали:
- Опитайте да ползвате тази система и наистина няма да съжалявате! Сами ще се убедите след време колко удивителна е тя и колко големи възможности дава на незрящите хора!
А на тези, които вече са решили да преминат към разучаването на системата и започват да го правят, можем само да пожелаем:
- Добре дошли в света на андроид!

Марина ПЕТКОВА
Консултант - Ивайло КОВАЧКИНазад

Всички статии на Брой 05, 2013

АСТРОЛОГИЯ
Прогноза за месец юни 2013 г.
БОЙНА СЛАВА
Битката при Прохоровка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Варна
Левски
София
Добрич
ИЗКУСТВО
"Да намериш светлината в песните и музиката"
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
От Индия пристига първият смартфон за незрящи
ПОМОЩНИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА
Цени на тифлосредствата, предлагани от ССБ
ПРОЕКТИ
Завършва проектът "Обучение и заетост за хора с увреждания в специализирано предприятие БГАСИСТ ООД”
СПОРТ
Шахматна балканиада
Архив на изданието
1 2 3 4 5