Брой 05, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Заместник-омбудсманът на гости в "ХобиСклуб"

На 18 април се проведе информационна среща между заместник-омбудсмана на Република България Хюсеин Исмаил и представители на неправителствени организации на хора с увреждания от град Добрич. Домакин на събирането бе сдружение "ХобиСклуб". Специален гост на инициативата бе заместник-кметът на община град Добрич г-жа Камелия Койчева. В инициативата участваха и членове на сдружение "Свети Мина", фондация "Свети Николай Чудотворец" и сдружението на инвалидите "Надежда".
Г-н Исмаил запозна присъстващите с функциите на институцията "Омбудсман". Той изнесе данни за работата на обществените посредници. Като цяло хората с увреждания не се обръщат за съдействие към институцията. Най-голям е делът на жалбоподателите, търсещи подкрепа за разрешаване на различни казуси от решения на ТЕЛК. Присъстващите имаха възможност да задават въпроси на госта. Дискутираха се редица проблеми, свързани с разнообразни аспекти от живота на хората с увреждания.

Иван ТОДОРОВ

"Поехали" – паметната дума на първия космонавт Юрий Гагарин

На 12 април 1961 в 6:07 ч. по Гринуич (или 9:07 ч. Московско време) от стартова площадка № 1 на космодрума "Байконур" е изстрелян "Восток 1". Пилот е 27-годишният старши-лейтенант Юрий Алексеевич Гагарин. Той е облечен в специален космически скафандър и се намира в пилотския модул на "Восток 1". Прозвучават последните команди преди старта, а най-сетне и последната дума на космонавта: "Поехали!".
В сдружение "ХобиСклуб" на поредна среща с известни личности бе поканен полковникът от запаса, летецът Йордан Стоев. Съвременник на цяло съзвездие от космонавти и личен приятел на повечето от тях, той ни разказа за техния изключителен и рискован път. Животът им е изпълнен с много ситуации, в които за секунди трябва да се вземат важни решения. Той сподели и моменти от личния живот на Гагарин, Герман Титов, Сергей Корольов, Владимир Шаталов, Николай Рукавишников, Валентина Терешкова и много други. Йордан Стоев говори и за тренировките в космическото градче, както и за подбора на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Последваха много въпроси от любознателните членове на клуба, на които пилотът компетентно отговори.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 05, 2013

АСТРОЛОГИЯ
Прогноза за месец юни 2013 г.
БОЙНА СЛАВА
Битката при Прохоровка
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Сливен
Варна
Левски
София
Добрич
ИЗКУСТВО
"Да намериш светлината в песните и музиката"
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
От Индия пристига първият смартфон за незрящи
ПОМОЩНИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА
Цени на тифлосредствата, предлагани от ССБ
ПРОЕКТИ
Завършва проектът "Обучение и заетост за хора с увреждания в специализирано предприятие БГАСИСТ ООД”
СПОРТ
Шахматна балканиада
Архив на изданието
1 2 3 4 5