Брой 07-08, 2014

Тема: ПРОЕКТИ

Национален турнир по спортна табла


В изпълнение на широкомащабния проект на ССБ "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и съфинансиран от Европейския социален фонд, обхващащ множество дейности, свързани с интеграцията на хората с нарушено зрение, като едно от последните спортни мероприятия по него на 10 и 11 юни в Старозагорски минерални бани се проведе национален турнир по спортна табла. Спортната проява бе и в рамките на държавното първенство на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", тоест резултатите от турнира имат национален статут в рамките на Федерацията, а победителят е със статут на национален шампион. Всеки един от участниците, спечелил точка, съответно печели точки и за своя спортен клуб. Турнирът беше смесен – за мъже и жени, а участниците проявяваха изключителна толерантност помежду си по време на играта. В съревнованието взеха участие 43-ма табладжии от 18 спортни клуба, което е повече от две трети от спортните клубове на Федерацията, чийто брой е общо 26. Съдии на съревнованието бяха Любомир Василев и Стела Стефанова, а регламентът - на принципа на елиминациите. Цялото мероприятие премина гладко и при отлична организация.
На официалната вечеря председателят на спортната федерация Иван Янев обяви победителите.
Въпреки че всички участващи мъже бяха изключителни кавалери, в челната тройка не присъстваше нито една от дамите.
Третото място и бронзовия медал завоюва Никола Баджаков от спортен клуб "Пауталия спорт - 2005" Кюстендил.
Сребърния медал и вицешампионската титла спечели Венци Георгиев от спортен клуб "Феникс" Монтана.
Държавен шампион по спортна табла за 2014 г. е единственият представител на габровския спортен клуб "Бялата лястовица" – Тодор Георгиев.
След като получи златния медал, Тодор мина с наздравица по всички маси и сподели, че още от много малък се е научил да играе табла от своя баща, а първата табла са му подарили, когато е бил едва петгодишен. Сега той е на 40 години и това е първото му сериозно участие в държавен турнир. Преди това е играл в рамките на регионалната организация. В националното съревнование Тодор игра блестящо, като не допусна нито една загуба и остана изключително доволен от представянето си.
Освен играч на табла той е и шахматист - и то, по неговите думи, твърде добър. Таблата според него обаче е колкото въпрос на зарове, толкова и на майсторлък, защото "и най-добрите зарове, изиграни по неправилния начин, не водят до желания успех".
Тези думи на Тодор всъщност могат да се приемат като много верен жизнен постулат, защото вярвам, че на мнозина от нас се е случвало нееднократно в живота да изиграят добрите си зарове неправилно.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2014

ЗА ЕДНА БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА
Истинското добро никога не търси причини
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
София
Левски
КУЛТУРНО-СПОРТЕН ОБМЕН
Полъхът на стара Битоля
ЛИТЕРАТУРА
Беласица - лето 1014 - българската голгота
ПРОЕКТИ
Информация за изпълнението на проект "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси"
Национален турнир по спортна табла
Кънка Витова взе златото на държавния шампионат по шахмат за незрящи
Държавно първенство по шахмат за мъже със зрителни увреждания
СЪБРАНИЕ
Годишно събрание на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България
ЮБИЛЕЙ
И на осемдесет - все така работохоличен!!!
Вместо изповед
Един неспокоен и целеустремен дух
80 години СГБ
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6