Брой 07-08, 2014

Тема: ПРОЕКТИ

Кънка Витова взе златото на държавния шампионат по шахмат за незрящи


Кънка Витова от "Пауталия спорт – 2005" е новата държавна шампионка по шахмат за жени със зрителни увреждания. Състезателката от Кюстендил спечели за втора поредна година титлата на националното първенство, което се проведе на 16 и 17 юни в Старозагорски минерални бани. На второ място завърши Илинка Дилкова от СКИ "Витоша" София, а трета след кървава битка и мач "Армагедон" завърши Недялка Стойкова от СК "Успех" Варна. Главен съдия на турнира беше гросмайстор Адриана Николова.
Държавното първенство по шахмат за незрящи се проведе благодарение на финансовата подкрепа на Съюза на слепите в България по проект "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси", финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз и със съдействието на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". В надпреварата се включиха 16 шахматистки от седем града на страната, състезаващи се за осем клуба.
- Конкуренцията беше много голяма както за първото, така и за третото място! - каза победителката в турнира Кънка Витова. - Да спечеля ми помогна дългогодишният опит в състезанията на Съюза на слепите в България. Играя шах от 26 години, а последната надпревара, в която взех участие, беше Балканиадата по шахмат за незрящи, провела се в началото на април в София. Състезавам се за клуб "Пауталия спорт - 2005", който дава шанс на много хора с увреждания от Кюстендил да се занимават със спорт. През юли ни предстоят няколко прояви по проект, който спечелихме към фонд "Социална закрила". Ще организираме културно-исторически поход в града, ще проведем 4-дневен лагер по шахмат за хора със зрителни увреждания, който ще завърши с турнир. Ще направим демонстрация по шоудаун, а фолклорна група "Демос" към регионалната организация на Съюза на слепите ще изнесе концерт.

Росица СТОЙКОВА 

Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2014

ЗА ЕДНА БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА
Истинското добро никога не търси причини
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
София
Левски
КУЛТУРНО-СПОРТЕН ОБМЕН
Полъхът на стара Битоля
ЛИТЕРАТУРА
Беласица - лето 1014 - българската голгота
ПРОЕКТИ
Информация за изпълнението на проект "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси"
Национален турнир по спортна табла
Кънка Витова взе златото на държавния шампионат по шахмат за незрящи
Държавно първенство по шахмат за мъже със зрителни увреждания
СЪБРАНИЕ
Годишно събрание на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България
ЮБИЛЕЙ
И на осемдесет - все така работохоличен!!!
Вместо изповед
Един неспокоен и целеустремен дух
80 години СГБ
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6