Брой 07-08, 2014

Тема: ЗА ЕДНА БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА

Истинското добро никога не търси причини


Вече 27 години компанията "Eldominvest" се занимава с производство на високотехнологични бойлери, готварски печки, отоплителни уреди и плотове за вграждане. Създадена през 1987 г., тя не само оцеля през годините, но се утвърди като най-солидния производител на Балканите, разполагащ със собствени производствени предприятия на територията на морската ни столица Варна и с пазарен дял от над 70 процента.
Общата площ на трите производствени района на ЕЛДОМИНВЕСТ е 42 000 кв. м, като във фирмата работят 460 висококвалифицирани специалисти. Производственият й капацитет годишно е 500 000 уреда.
Машините и поточните линии на ЕЛДОМИНВЕСТ са част от ново и модерно производствено оборудване, отговарящо на съвременните технологични изисквания.
Екипът на ЕЛДОМИНВЕСТ е в състояние да разработва инструментална и производствена екипировка, технологично оборудване и продукти съгласно специфични изисквания на клиента.
Проектните и следпроектните изпитания се извършват в собствена фирмена лаборатория. Така срокът от заданието на клиента до реализацията на новия продукт
на пазара е 6 месеца и производственият цикъл се затваря.
ЕЛДОМИНВЕСТ е производителят на електрически бойлери с най-широкия моделен асортимент в Централна и Югоизточна Европа, включващ над 250 модела бойлери.
В компанията са създадени първите в България бойлери с емайлиран водосъдържател, както и първият бойлер с електронно (микропроцесорно) управление и цифров дисплей. ЕЛДОМИНВЕСТ е и първият български производител на готварски печки със стъклокерамичен плот. Електрическите модели са единствените български уреди от този тип, притежаващи клас А за енергийна ефективност. Произвеждат се също модерни готварски плотове за вграждане - електрически, в комбинация с газ и изцяло газови. През последните години в ЕЛДОМИНВЕСТ са разработени ново поколение отоплителни уреди.
В унисон със световната тенденция за използване на възобновяеми енергийни източници компанията инвестира в разработване на компоненти и цели водонагревателни системи, работещи с алтернативна енергия.
От 2012 г. в портфолиото на компанията започва включването и на отоплителни уреди - стенни конвектори с електронно управление.
Всички продукти са маркирани със знак и са сертифицирани в съответствие с изискванията и на специфичните местни разпоредби. Над една трета от произвежданата
от ЕЛДОМИНВЕСТ продукция е предназначена за износ в страните от ЕС, Близкия Изток и САЩ. На тези пазари фирмените продукти се радват на добро търсене заради надеждността, поддържаното високо качество и атрактивен външен вид. Това са основни приоритети, залегнали твърдо в политиката на компанията.
Всяка година ЕЛДОМИНВЕСТ представя новите си продукти на най-престижните международни изложения в областта на отоплителната техника - ISH във Франкфурт и MCE в Милано.
Връщайки се назад в годините, може да се проследи стремителният възход на компанията крачка по крачка.
1987 - от месец юни отдел "Капитално строителство, реконструкция и модернизация" към варненския завод "Елпром" е обособен в предприятие "Перлаинвест". Предмет на дейност на новата структура е проектиране, изграждане и основен ремонт на строителни обекти в структурата на стопанското обединение. Директор на фирмата е Цветан Велковски. Екипът наброява едва 37 човека.
Първите години в историята на ЕЛДОМИНВЕСТ са свързани с много трудности и предизвикателства. Когато настъпват промените от 1989-1990 година строителството
в цялата страна е в застой. За "Перлаинвест" се очертават две възможности - или предприятието да бъде закрито, или да се започне принципно ново производство.
Ръководството взема решение да се изтегли банков кредит за закупуване на линия за емайлиране на холандската фирма "Ферро" и линия за заваряване на фирма
"Клоос", Австрия. Целта е да се започне серийно производство на бойлери. От екипа на "Елпром" - най-големия бивш производител на бойлери в България, са привлечени най-добрите специалисти.
За да се запази наличният персонал до началото на производство на ел. бойлери и за да се погасява тегленият банков кредит, служителите на фирмата са ангажирани с различни дейности, включително и производството на хитовия тогава на българския пазар скейтборд.
През 1991 започва производството на първите бойлери "Хелиотерм", предназначени за новаторска инсталация за слънчеви колектори по проект на доц. Мирчев от ВМЕИ – Варна. На този етап се произвеждат само поцинковани бойлери.
След 2 години усилен труд по монтаж, синхронизация и експерименти под ръководството на главния инженер (сега зам.-управител по производствено-техническата дейност) Димитър Голодов от производствената линия излиза първият емайлиран бойлер. Специалистите от "Ферро", поканени за пуска на линията, не могат да повярват, че всичко това сами могат да направят български специалисти.
От месец октомври 1992 година са създадени технологична база и организация за първото в страната серийно производство на електродомакински бойлери с обем
50, 80 и 120 литра, с емайлиран водосъдържател и анодна защита. Първо е разработен най-масовият 80-литров бойлер, по-нисък и с по-голям диаметър от традиционния.
Открит е втори производствен район и нови цехове, а персоналът вече наброява 103 души. Производственият капацитет обаче все още е едва 400 броя месечно.
Високото качество на произвежданите в ЕЛДОМИНВЕСТ фамилия бойлери от 50, 80 и 120 л води до първия златен медал за фирмата на Есенния пловдивски панаир през 1993.
От началото на 1994 година започва производство и реализация на две нови изделия – полуавтоматична пералня и електродомакинска центрофуга за пране.
На 22 декември 1994 година се чества производството на 100-хилядния бойлер.
През 1995 името на ЕЛДОМИНВЕСТ вече е познато на целия български пазар с произвежданите 11 модификации бойлери. Търсенето изпреварва предлагането. Още от 4 часа сутринта се редят чакащи, за да закупят бойлери от ЕЛДОМИНВЕСТ.
Пик в продажбите на бойлери предизвиква водната криза в София.
Изградена е стройна сервизна структура. Монтажът, гаранционното и следгаранционно обслужване се извършват от 58 сервиза в цялата страна. Така клиентите са максимално улеснени.
През 1995 екипът учредява акционерно дружество, а през 1996 г. собствеността на дружеството става изцяло частна с изплащане на дела на държавата. В рамките на един месец той е изплатен на 100 %. През същата година е реализиран първият износ на бойлери - за Полша и Молдова.
През 1997 година се разработват и внедряват в производство 150- и 200-литрови бойлери, а впоследствие същите се комбинират със серпентина.
Месечната производителност за пет години вече е нараснала над 10 пъти - 4200 изделия. Монтажните линии са преустроени за производство на масовите бойлери от 80 л с различен диаметър. Делът на тези модели е 67 % от целия обем производство на ЕЛДОМИНВЕСТ, а персоналът наброява вече 197 човека.
От началото на 1998 година във фирмата започва внедряване на система за осигуряване на качеството. На 19 май 1998 година ЕЛДОМИНВЕСТ получава сертификат по международния стандарт ISO9002:1994. ЕЛДОМИНВЕСТ е първото българско предприятие, производител на бяла техника, притежаващо този сертификат.
Започва производството на първите проточни бойлери и бойлери с обем 150 и 200 литра. През същата година компанията получава диплом и златен медал за фамилия електродомакински бойлери от Международния пролетен пловдивски панаир.
През 1999 година успешно приключва инвестиционната програма по договора с държавата за приватизацията на дружеството. Разширява се складовата база и се изгражда административна сграда и работническа столова. С тържествен водосвет на 29 октомври 1999 г. се открива новият търговски и административен център на ЕЛДОМИНВЕСТ.
От месец март 2001 работата в дружеството изцяло се преструктурира, обособяват се нови структурни звена. Дейностите се обособяват в три направления:
производствено-техническа и развойна, финансово-икономическа и търговска дейност, маркетинг и реклама.
Експортните продажби вече са в шест европейски държави. От поточните линии на ЕЛДОМИНВЕСТ излизат първите бойлери за морски съдове.
От 2002 г. на пазара са пуснати три модела камини: "Монолит", "Квадра" и "Квазер", а персоналът на ЕЛДОМИНВЕСТ наброява 263 човека.
От 2002 год. до днес ЕЛДОМИНВЕСТ е в Топ 10 на варненските фирми.
През 2003 са произведени и първите миниготварски печки. Сред тях са първите български готварски печки с пирокерамичен плот и първите български готварски печки с енергиен клас А.
Електрическият модел миниготварска печка със стъклокерамичен плот печели диплом и златен медал от Есенния международен технически панаир – Пловдив 2003.
През 2004 е произведен първият 1000-литров бойлер. ЕЛДОМИНВЕСТ е удостоен с диплом за иновационна политика, за завоюване на нови пазарни ниши, за успешна конкурентоспособност, издаден от Българската стопанска камара, и почетна грамота за иновационно предприятие на годината от Министерството на икономиката, Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Световната банка.
Реализирано е съществено разширяване в производствен район 2 чрез изграждането на нов цех. Ефективната производствена площ нараства с близо 2 декара.
През 2005 е построен втори цех в производствен Район 1 на ЕЛДОМИНВЕСТ със застроена площ 2 000 кв. м. Дружеството се сдобива с нова складова база - настоящия Производствен район 3. Появява се нова серия енергоспестяващи бойлери с модерен дизайн, който не е произвеждан дотогава у нас. В България тази серия излиза с търговското име "Diplomat Ocean". В ЕЛДОМИНВЕСТ са произведени първите български бойлери с електронно управление. Започва износ за САЩ.
През 2006 г. фирмата произвежда едномилионния бойлер.
За периода от 2002 до 2006 година са направени инвестиции в размер на над 10 000 000 лева.
Експортният пазар на ЕЛДОМИНВЕСТ през 2006 г. обхваща десет европейски държави. През годината за местен и експортен пазар са произведени 240 000 уреда.
През 2007 са изградени нови производствени и складови помещения с обща площ 4 000 кв. метра.
Продължава модернизацията на производствените мощности, включваща роботи и автомати от последно поколение.
На пазара излизат нови серии продукти на "Елдоминвест": проточни бойлери, нови модели стоящи бойлери с обем от 150 до 1000 литра и бойлери с електронно
управление.
През 2008 започва производството на нова серия пирокерамични готварски плотове за вграждане. Те са сертифицирани с продуктов знак за качество на "Интер Тестинг Сървисиз" ETL за съответствие на стъклокерамични плотове за вграждане с високите изисквания на американския UL858 и канадския CAN/CSA-C22.2 стандарти. Също през 2008 г. SEMKO позволява маркирането на стъклокерамичните плотове за вграждане, произведени в "Елдоминвест", със знака СЕ за съответствие с изискванията на LVD и EMC директиви на ЕС и Съвета на Европа.
През 2010 на пазара се появяват първите плоски и вакуумно-тръбни слънчеви колектори "Eldom Green Line". Системата за управление на качеството на ЕЛДОМИНВЕСТ е пресертифицирана в съответствие с международния стандарт ISO 9001:2008.
През последващите години ЕЛДОМИНВЕСТ представя на пазара нови групи продукти: термосифонни системи, буферни съдове, бойлери с обем 5, 10 и 15 литра.
Днес компанията изнася продукцията си в над 30 държави на 4 континента.
Благодарение на извършената модернизация и строителството на нови производствени участъци годишният производствен капацитет на ЕЛДОМИНВЕСТ към момента е 500 000 изделия. Компанията е един от малкото европейски производители на емайлирани бойлери с обем 1000 литра.
За да осигури надеждно гаранционно и следгаранционно обслужване, ЕЛДОМИНВЕСТ поддържа 102 сервизни центъра в страната.
Под ръководството на г-н Цветан Велковски днес в предприятието работят над 450 специалисти.
Всяка година компанията прави жест на своите търговски партньори, като преди Великден им предоставя изделията си с отстъпка от 0,02 процента. Тази година ръководството на ЕЛДОМИНВЕСТ организира дарителска кампания, като уведоми контрагентите, че отстъпката от 0,02 процента ще бъде дарена на Съюза на слепите в България и по този начин през месец май нашата организация получи дарение от 27 000 лева, които ще бъдат изразходвани за закупуване и безвъзмездно предоставяне на помощно-технически средства на крайно нуждаещи се съюзни членове.
Този жест към организацията ни беше и повод за разговор с маркетинг-мениджъра на компанията г-н Светослав Симеонов.
Контактът със Съюза на слепите в България се е осъществил заради поръчка на 4 бойлера за 3070 лв. през 2013 за почивната база на ССБ в Дряново и още 6 през 2014 г., на стойност 7650 лв., за почивната база в Шипково. Оттам се е родила и идеята за тазгодишната дарителска кампания, тъй като в годините на съществуването си компания ЕЛДОМИНВЕСТ никога не е стояла встрани от благотворителността, въпреки нежеланието си да парадира именно с тази част от дейността си. Ръководството на компанията винаги е стояло далеч от изграждането на имидж на гърба на хората в неравностойно положение и когато се е вършела благотворителност, това се е правело именно с цел подпомагане на нуждаещи се. Подобни дарителски кампании са реализирани за различни социални институции – домове за сираци, социални домове за хора с увреждания, но такива, които са били встрани от фокуса на общественото внимание, както са били подпомагани и талантливи деца с лошо материално положение.
Благодарение на дарената сума тази година 800 незрящи ще получат безвъзмездно така необходимите им специални технически средства – бастуни, говорещи апарати за кръвно налягане и тактилни и говорещи часовници. На въпроса ми какво е усещането, когато осъзнаваш, че си допринесъл дори с една малка частица за облекчаването на ежедневието на 800 човека, г-н Симеонов заяви отново, че целта на компанията не е да се търси евтина реклама, а да бъдат действително подпомогнати хората, които по една или друга причина имат нужда от материална подкрепа.
Фирмата стои плътно зад евентуално бъдещо сътрудничество със Съюза на слепите в България, като в същото време не биха допуснали инициативата да девалвира, превръщайки се в традиционна ежегодна дарителска кампания в дните преди Великден. От компанията с радост биха подкрепили бъдещи конкретни инициативи на ССБ и в края на срещата ни остана прекрасното впечатление от готовността им да протегнат приятелска ръка.
Винаги е приятно, когато знаеш, че в България съществуват организации, фирми и компании, които въпреки тежките условия, въпреки времената на икономии, са готови да обърнат поглед към хората, намиращи се по стечение на обстоятелствата в донякъде по-неизгодно физическо и финансово положение и имащи нужда от подкрепа.
Благодарим от сърце и на всичките търговски партньори на ЕЛДОМИНВЕСТ, които са откликнали с ентусиазъм на инициативата и по този начин, макар и косвено, са взели участие в кампанията.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2014

ЗА ЕДНА БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА
Истинското добро никога не търси причини
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
София
Левски
КУЛТУРНО-СПОРТЕН ОБМЕН
Полъхът на стара Битоля
ЛИТЕРАТУРА
Беласица - лето 1014 - българската голгота
ПРОЕКТИ
Информация за изпълнението на проект "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси"
Национален турнир по спортна табла
Кънка Витова взе златото на държавния шампионат по шахмат за незрящи
Държавно първенство по шахмат за мъже със зрителни увреждания
СЪБРАНИЕ
Годишно събрание на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България
ЮБИЛЕЙ
И на осемдесет - все така работохоличен!!!
Вместо изповед
Един неспокоен и целеустремен дух
80 години СГБ
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6