Брой 07-08, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Спазена традиция

И тази година не пропуснахме да отбележим Деня на билкаря - Еньовден. Рано сутринта на 24 юни група от десетина човека – членове на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич, с голям букет цветя се отправихме към нашата приятелка Лили Манова, управител на билкова аптека "Стария Добрич". Поднесохме й букета и й пожелахме да е жива, здрава и все така отзивчива. Съгласно старата традиция се претеглихме на кантара за здраве. Малки момичета ни поднесоха букетчета от билки. Почерпиха ни с чаша чай, приготвен от билките от миналата година. Промушихме се и през огромния венец пред аптеката, направен от 77 лековити билки.
Преди да отдъхнем под дебелата сянка на Стария Добрич поздравихме нашия именник Янко Златев.
Като цяло настроението в града не беше тържествено поради сполетялото ни неотдавна природно бедствие. Обществените инициативи по повод празника бяха отменени, но ние решихме да спазим традицията, като осъществим тази разходка. Обсъдихме варианти как можем и ние да помогнем на нуждаещите се добричлии.

Калинка КОВАЧЕВА

Състезание по шахмат в чест на Хелън Келър

Деня на сляпо-глухия гражданин – 27 юни, отбелязахме нетрадиционно в териториалната организация в Добрич. Този път решихме да направим шахматен турнир. В идеята се включиха 10 човека. Надпреварата се проведе по швейцарската система – всеки срещу всеки. За съдия бе избран неподкупният Богдан Петров. Той следеше коректно партиите. В края на краищата класацията бе следната: на първо място бе Димитър Кънчев, на второ – Ангел Иванов, на трето – Янко Златев, на четвърто – Кольо Георгиев, на пето – Марийка Атанасова и така нататък. Победителите получиха предметни награди, а всички участнички се насладихме на парче прясно приготвена питка с шарена сол.
Разделихме се с повишен спортен дух и с намерение да правим подобни състезания по-често.

Калинка КОВАЧЕВА

Докосване до флората, фауната и древното минало на Добруджа

В годината на своя 14-и рожден ден "ХобиСклуб" спечели още един проект, който разработи съвместно с Регионалния исторически музей – Добрич. Средствата по проекта са осигурени от Община град Добрич. Благодарение на благородната подкрепа и на двете институции 50 човека в неравностойно положение успяха да се докоснат до природата и историята на това прекрасно кътче от България.
Ръководителят на проекта Иван Тодоров и музейният специалист Ивелина Романова осъществиха идеална организация при реализирането на инициативата. По програма бе предвидено посещението на Информационен център "Калиакра", Зелен образователен център в Шабла и Археологически парк "Дуранкулак". Пътуването до първата дестинация бе съпроводено с любопитни факти за растителния и животински свят в Добруджа, разказани от Ивето, както заобичаха да я наричат членовете на клуба.
В Информационен център "Калиакра" ни посрещна радушно Елена Урумчева, която бе дошла в свободния си ден, за да ни разкрие красотата на Добруджа и нейните обитатели. Тъй като една част от групата бяха незрящи хора, за тях бе интересно да чуят как разговарят делфините, как пеят птиците на Добруджа, някои от които пристигнали от далечни места, за да потърсят убежище, да създадат поколение, да запълнят своя хранителен запас и отново да полетят на есен към топлите страни. Г-жа Урумчева сподели, че Центърът е посещаван от много деца и за тях са подготвени интерактивни модули и забавни игри. За нас – големите, също бе любопитно да узнаем как се подрежда една редица от кубове, на които са показани животни и растения. Увлекателната беседа ни помогна да се слеем с природата и да почувстваме нейната красота и величие. Много бързо се сприятелихме с Елена и като че ли ни се искаше да поостанем още малко, но времето ни пришпорваше, а и любопитството надделяваше. Разделихме се, като си взехме безплатни рекламни материали, за да покажем на близките си, някои от които не живеят вече в България, красотата на родното място.
Изпитахме чувство на гордост и лекота, все едно и ние се реем свободно с птиците в небесните простори, защото маршрутът ни водеше по пътя на Виа Понтика или Пътя на миграция на птиците.
Второто място, което посетихме, бе Зеления център в град Шабла. На входа ни посрещна с усмивка Даниела Тодорова – ръководител на Центъра. Тя също бе дошла специално за нас, в свободния си ден.
Влязохме в зала, в която имаше голям монитор. Диди ни разказа как от едно пустеещо място, буквално от руините, е издигнат Центърът. Благодарение на средства по програма е устроен като място за постоянно наблюдение на водните огледала в района, място за временни изложби, място за работа и забавление за малки и големи. Научихме, че Центърът разполага също с много добра екипировка за скаутски лагери и за наблюдение на птиците. С помощта на модерна техника гледахме филм за животинския свят, който обитава трите водни басейна на езерата Шабленско, Дуранкулашко и Тузленско. Филмът ни пресъздаде картина на четири сезона и така можахме да се запознаем с животинския свят, който живее или пристига на това място, за да намери подслон и храна. Впечатли ни и музиката, която засили въздействието от прожекцията. Гледахме и кратка презентация за Археологически парк "Дуранкулак". В залата имаше експонирани и останки от праисторическия период на Дуранкулак. Ивелина Романова ни запозна подробно с тях и ни въведе в дебрите на най-древната история на нашия роден край.
В лицето на Диди "ХобиСклуб" намери приятел, който вече с натрупания си опит в писането и реализирането на проекти би помогнал в бъдеще.
Оттук поехме към Големия остров в Дуранкулашкото езеро. Автобусът на "Радилов и синове" спря на съвършено нов паркинг и оттам поехме пеш до непознатия остров, който бе съхранил историята на много култури, етноси, цивилизации и е обект под егидата на ЮНЕСКО. Отвсякъде ни огласяха птичият хор и звуците на блатната растителност, задвижвана от езерния бриз. С нетърпение очаквахме да отидем на острова и отблизо да се запознаем със свидетелствата, оставени от нашите предци, живели някога на това неповторимо място. За съжаление не можахме да преминем от сушата на острова, защото след новопостроения мост имаше разстояние от около 3 метра, което беше във вода и ограничи достъпа ни. Това до известна степен ни огорчи, но Ивето съумя да запълни тази празнота, като ни събра на сянка и започна увлекателен разказ. Тя ни върна милиони години назад. Добихме представа как е изглеждала Добруджа преди 8000 години, какви са били климатът и растителността, какви животни е имало тогава, как са живели хората, с какво са се изхранвали. Оказа се, че това са били първите земеделци по тези места, които са достигнали до много висок стадий на развитие. Разбрахме, че това е най-старата протоцивилизация в света. Научихме къде точно се намира най-старият и най-големият праисторически некропол в света, къде се е намирал построеният през 5000 година преди Христа град с просторни жилища, чиито основи са били от камък и които са оформили първата каменна архитектура в Континентална Европа. Останахме удивени, че в едно от погребенията е намерена златна спирала, която е най-старото обработено злато в света. Впечатли ни и фактът, че тук се намира и единственият пещерен храм в Европа на Кибела. Животът на това място е прекъснал в края на Х век и никога не се е възродил наново, но натрупаната енергия се усеща и днес.
Въпреки че преходът не бе лек, никой не почувства умора - толкова бяхме превъзбудени от разказаното, видяното и преживяното, че преминахме по обратния път към автобуса с приповдигнато настроение. От едната страна се ширеха житата, а от друга - зеленината, обграждаща като лавров венец езерото, в което е съхранена най-древната история на Добруджа.
Радваме се, че сред нас бе и Рада Въртунинска, която ни разказа за бунта на дуранкулашките селяни срещу десятъка от 1900 година. Еуфорията продължи и на връщане. По микрофона в автобуса се чуха музикални и поетични поздравления по случай 14-ия рожден ден на "ХобиСклуб". Ето как завърши един успешен проект на сдружението ни благодарение на подадената ръка на институции и приятели!

Иван ТОДОРОВ

Златен Орфей за фолклорна група "Светлина"

Смесена фолклорна група "Светлина" към ТСО Добрич с ръководител маестро Георги Събев е в състав от 10 жени и 4 мъже.
На 18 май 2014 година групата участва в 18-ия Старопланински събор "Балканфолк 2014" и 5-ия Български национален шампионат по фолклор "Еврофолк 2014".
След изпълнението на песните "Седяла мома в градина", "Мари, Калино, майчина", "Ой, Тойне" и "Рада на Стоян думаше" групата бе удостоена със следните награди:
От 18-и Старопланински събор "Балканфолк 2014":
- Диплом за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства;
- Препоръка фолклорна група "Светлина" да участва в Световния шампионат по фолклор в Слънчев бряг и Несебър.
От 5-ия Български национален шампионат по фолклор "Еврофолк 2014":
- Грамота за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства;
- Грамота за лауреат на 5-ия Национален шампионат по фолклор "Еврофолк 2014";
- Диплом за изпълнение на обработен фолклор;
- Диплом за изпълнение на обработен фолклор и златен медал;
- Номинация за "Златен Орфей" от 5-ия Национален шампионат по фолклор "Еврофолк 2014".
Зад тези отличия се крие упоритият труд на ръководителя на групата маестро Георги Събев, на участниците, на Паунка Пеева - организатор на всички изяви на състава. Незабравими ще останат спомените от овациите на публиката след изпълнението на всяка наша песен и от задържането на групата на сцената от председателя на журито, който лично поднесе "Златния Орфей" и си направи снимка с нас. Емоциите взеха връх, когато, слизайки от сцената с просълзени очи, се поздравявахме с големия ни успех. Вниманието на журито към нашия триумф продължи с вземането на интервю от ръководителя на групата маестро Георги Събев и от председателката на ТСО Добрич. Трябва да отбележим, че нашата група беше определена за участие в гала концерта при закриването на фолклорния форум.
Гордеем се, че съставът ни издигна авторитета на нашата организация, на нашия град, на РСО Варна и на Съюза на слепите в България като цяло.
Успешната ни изява беше отразена и в местните вестници "Добруджанска трибуна" и "Нова Добруджанска трибуна". Маестро Георги Събев и Паунка Пеева бяха лично приети в кабинета на кмета Детелина Николова. Получихме поздравителен адрес от нея и кметския й екип за големите постижения на нашата група.

Паунка ПЕЕВА

Девети форум на Националната асоциация за социална отговорност (НАСО) - 2014

От 11 до 14 юни в хотел "Интернационал", курортен комплекс Златни пясъци се проведе международна среща, като основните теми, представени от генералния секретар на доставчиците на социални услуги за Европа Люк Зелдерлоо, както и от Мари Дюбоа и Филип Слос, засегнаха социалните дейности и европейските практики в Белгия.
От Австрия важни презентации поднесе г-н Мартин Конрад – мениджър по социални мрежи.
Председателят на НАСО г-н Георги Георгиев представи гостите, както и присъстващите от българска страна - г-н Ивайло Иванов - изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, г-жа Правда Игнатова - директор на дирекция "Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция", кметове, регионални консултанти на НАСО, директори на дирекции „Здравеопазване и хуманитарни дейности” и центрове за социална интеграция и рехабилитация, неправителствени организации. По-важните засегнати теми от изключително значение за хората с увреждания бяха: "Европейско партньорство за нови и качествени социални услуги", "Практическо приложение на нов модел за социално включване", новата за България социална услуга "Подкрепена заетост". От Добрич на форума взеха участие Иванка Титова от дирекция "Здравеопазване и хуманитарна политика", Албена Донева – директор на ЦСРИ, Иван Тодоров – председател на НПО "ХобиСклуб" и Данчи Тодорова – социален асистент.
Всеки от участниците във форума получи наръчници за практическо приложение на социални услуги, преведени на български език.

Иван ТОДОРОВ

Достойно представяне

Смесена фолклорна група "Светлина" към териториалната организация на слепите в Добрич взе участие на 8-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания, с участие на представители на балканските народи, в Перник.
Групата се представи с песните "Седяла мома в градина", "Ой, Тойне" и "Мома Добруджанка".
На 21 юни 2014 година участниците в групата, настанени в автобус, потеглиха за Перник. Бодрото настроение напираше с вицовете на Жельо Петров и неспирните песни. При пътуването зад нас оставаха градовете Варна, Шумен, Търговище, Омуртаг, Велико Търново, Севлиево, Ябланица, Ботевград, София и към 18.30 часа пристигнахме в Перник, квартал Църква.Там ни посрещна Ани Тараламска - организатор на разнообразните изяви на хората с увреждания. За нощуване групата беше настанена в хотел, построен сред красивата природа на предградията на Перник.
На другия ден отново сме в квартал Църква и очакваме да дойде нашия ред за фолклорна изява. Вълнението е неописуемо. Тук трябва да потвърдим постиженията си от Велико Търново - златен медал и "Златен Орфей". Около два часа следобед ние сме на сцената. Изпълняваме първата песен, посрещната с бурните ръкопляскания на публиката и журито. Същото се повтори и на следващите песни. Председателят на журито се изказа ласкаво за изпълнението на групата ни. Към 19 часа приключва състезателният ден. Журито се оттегля на заседание за класиране на участниците. След два часа журито е на сцената с готовите резултати. Четат се имената на бронзовите медалисти, на сребърните, на златните и накрая идва нашият ред. Получихме награда "Златен плакет", която е по-голяма и от златен медал. Думите на председателя на журито бяха: "Ако имаше по-голяма награда от тази - бих Ви я дал!".
Окрилени от постигнатото, се завърнахме по домовете си с убеждението, че при репетициите ще положим още по-голямо старание за достойно представяне на Световния фолклорен форум в Слънчев бряг.

Паунка ПЕЕВА

За по-добро здраве

През месец март тази година се срещнахме с представители на Рехабилитационната болница в Котел. Срещата стана в Добрич, за да уредим отиването на членове на териториалната ни организация в Котел за възстановяване на здравето им.
На 12 и 13 юли дойде микробус от Рехабилитационната болница в Котел, за да вземе 20 наши членове и техните придружители. При пътуването минахме през Варна, Шумен, Омуртаг и други села и градове, докато стигнем до Котел. Там ни чакаха домакините. Представихме си документите за приемане, дежурният лекар прегледа всички и ни назначиха процедурите, които започнаха още на другия ден.
Посетихме и Галя Дормушлийска - народна певица от нашия край. Тя ни посрещна много топло като стари и близки приятели. Покани ни в къщата си за гости. Навсякъде по земята имаше котленски килими. На стената в една от стаите висеше пано от перушина, цялата къща и дворът бяха осеяни с много и красиви цветя.
Оползотворявахме свободното си време с разходки из града.Искахме всичко да видим, нищо да не пропуснем. Разгледахме Природо-историческия музей и Пантеона. Навсякъде ни посрещаха с топлота и усмивки. Цветята по всички дворове сякаш ни казваха "Добре сте ни дошли".
Направихме поход до местността "Изворите" в Балкана. Разстоянието дотам беше доста голямо, но това не ни попречи, макар и по-бавно, да отидем. Видяхме река Голяма Камчия. На изворите си тя тече като водопад.
Какво можем да кажем за отношението на лекарите, медицинските сестри, рехабилитаторите и санитарките? В тези хора имаше много обич, загриженост и топлина.
Отпразнувахме и имения ден на Маринка Петрова. Подарихме й подарък с пожелание за много здраве и щастие.
Прекарахме в Котел 7 дни, но имахме чувството, че те преминаха неусетно.
Дойде време да се разделим. Направо не ни се тръгваше. Целият персонал на болницата излезе да ни изпрати. Обещахме, че следващата година отново ще дойдем - само да сме живи и здрави!
Благодарим Ви, мили домакини! Бъдете винаги такива, не се променяйте! Желаем Ви много здраве и щастие!

Паунка ПЕЕВА

Честване на годишнини на велики гении

На 8 юли в "ХобиСклуб" присъстващите на традиционния вторник се запознаха с творчеството на големите дейци на оперната сцена – Борис Христов и Нели Божкова.
За тях ни припомни Светла Петрова от РБ "Дора Габе" с увлекателна лекция за нелесния им живот.
Библиотечният специалист бе допълнен от Веселина Малчева, Светла Стоева, Стоянка Николова и други. Те разказаха за лични срещи и преживявания с големите певци.
Интересен факт е срещата на Борис Христов с цар Борис ІІІ, който настоява великият българин да получи стипендия и обучение в Италия.
В кариерата си Христов има предложение от македонци да изпълни ролята на цар Самуил, представен като македонски владетел. Последвал е категоричен отказ, с който големият оперен бас за пореден път демонстрира патриотизма си.
Оперната прима Нели Божкова е гордостта на Добрич. Световноизвестният й талант ще остане като почетен знак за всички добричлии.
Днес Огледалната зала в Добрич за литература и певческо майсторство носи заслужено нейното име.
Изразявайки почитта си към гениите, станахме на крака и запяхме заедно с техните записи.

Писмо на Борис Христов, с което отказва участие в македонската опера "Цар Самуил"

Господин Македонски,
Получих програмата на "ВАШИЯ" Цар Самуил за скопската сцена. Защо ми я изпратихте обаче не можах да разбера, като Вие знаете отдавна моето мнение, което е мнение и на всеки българин.
Тягостно впечатление ми направи предговорът на Д. Ташковски, който е пълен с нелепи съждения и с изопачавания на исторически истини, които не могат да направят впечатление дори на невежи хора.
Вие знаете, че моят род произхожда от този край на България, в който Вий живеете и който се нарича Македония, която е била и ще бъде център на най-здравия български национален дух, така както цар Самуил е бил и ще остане в световната история цар Болгарский. Желая Вам и на Вашето семейство Честита Нова година."


12 януари 1969 г., Борис ХристовНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2014

ЗА ЕДНА БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА
Истинското добро никога не търси причини
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
София
Левски
КУЛТУРНО-СПОРТЕН ОБМЕН
Полъхът на стара Битоля
ЛИТЕРАТУРА
Беласица - лето 1014 - българската голгота
ПРОЕКТИ
Информация за изпълнението на проект "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси"
Национален турнир по спортна табла
Кънка Витова взе златото на държавния шампионат по шахмат за незрящи
Държавно първенство по шахмат за мъже със зрителни увреждания
СЪБРАНИЕ
Годишно събрание на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България
ЮБИЛЕЙ
И на осемдесет - все така работохоличен!!!
Вместо изповед
Един неспокоен и целеустремен дух
80 години СГБ
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6