Брой 07-08, 2014

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


2014 година - плодоносна за пловдивския спорт

На 22 януари тази година се състоя отчетно събрание на възстановения спортен клуб за лица със зрителни увреждания "Изгрев”. Отчетът беше кратък, но наситен с информация. Хората обаче се интересуваха най-вече от перспективите през настоящата година, с които бяха запознати от председателя Андон Кисьов. Очерта се богата програма, не съвсем ясен беше обаче въпросът с финансирането на мероприятията. Обсъдени бяха няколкото възможни източника на средства за осъществяването им – задачата на управителния съвет на клуба за усвояването и рационалното разходване на необходимия паричен ресурс нямаше да е лесна.
През февруари се състояха вътрешни турнири по шахмат и спортна табла за мъже. Организацията беше стегната и добра, а финансирането на наградния фонд се осъществи чрез проекта "Създаване на Център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси". Първите в класацията трима шахматисти бяха Расим Низам, Димитър Пелитов и Милко Кичуков, а първите трима в класацията по спортна табла – Андон Кисьов, Данаил Караджов и Тома Паскалев. Това бяха и хората, които трябваше да представят Пловдив на клубни, съюзни и други първенства – при наложително отсъствие на някого от тях мястото му се попълва от следващия класиран.
През месец март беше ред да се изяви клубната секция по канадска борба. На държавното първенство за мъже, жени, юноши, ветерани и хора с увреждания в Созопол, организирано от Българската федерация по канадска борба, чийто член е и нашият клуб, Ася Бурова и Емка Танова си размениха вторите и третите места на дясна и лява ръка за жени, а Кирчо Родопски зае трето място на лява ръка за мъже с увреждания. Изявата бе спонсорирана от РСО Пловдив. Клубната секция излъчи отбор от млади и яки момчета и момичета с перспектива на бъдещи победители.
От 10 до 13 април в София се проведе балканиада по шахмат, в която взеха участие 14 отбора от 5 страни – Македония, Молдова, Турция, Румъния и 10 български тима. В отборното класиране вицешампиони станаха момчетата от клуб "Изгрев" Пловдив. В индивидуалната надпревара първото място категорично завоюва Расим Низам, а негов подгласник бе най-възрастният шахматист на турнира – Димитър Пелитов на 84 години – и двамата от пловдивския клуб. Балканиадата отвори пътя за участие на Расим на световното първенство по шахмат за незрящи в Катерини, Гърция.
Спортните изяви продължиха и през месеците юни и юли. От 10 до 12 юни в Старозагорски минерални бани се състоя клубното първенство по спортна табла, което по критериите на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" е с ранг на държавно първенство. От секцията по спортна табла към клуб "Изгрев" участваха трима мъже и една жена, чието представяне обаче не беше задоволително – Пловдив отстъпи от завоюваните няколко години подред призови позиции. Донякъде може би причината беше и в неизчистения регламент. Личното ми мнение като отговорник на секцията по спортна табла в клуб "Изгрев" е, че прилагането само на принципа на елиминиране е несправедливо – оказва се, че състезател с една първа победа и последващи няколко загуби е на по-предна позиция от състезател с първа загуба и последващи няколко победи. По-справедливо и рационално би било въвеждането на формулата на световното първенство по футбол. В случая, ако участват примерно 48 души (на този турнир участваха 43), те могат да се разпределят в 16 групи по трима, които играят помежду си. Заелите първите места 16 души отиват на осминафинал и от този момент започва фазата на елиминирането. По тази схема участниците могат да са 32 или 64, но тогава предварителните групи трябва да са от по 4 състезатели.
На традиционно провеждащата се вече осма година на Араповския манастир край Асеновград мащабна изява на спортните и художествените умения на хората с увреждания на 14 юни група от 12 пловдивски атлети взе дейно участие.
От 18 до 21 юни отново в Старозагорски минерални бани се проведе и състезанието по шахмат. Участниците от СК "Изгрев" за пореден път бяха в челото на класацията – Расим Низам - първи, Димитър Пелитов - четвърти и Милко Кичуков - пети от 67 състезатели. За съжаление 36-ото място на Петър Кисьов изпрати "Изгрев" отборно на второ място.
В началото на юли дойде ред и на най-новата секция на СК "Изгрев"– секцията по спортен риболов. Състезанието бе организирано от спортния клуб към РСО Монтана Тримата представители от Пловдив – Веселин Попов, Петър Кисьов и Данаил Караджов - младши тръгнаха ентусиазирани и амбицирани да спечелят призово място след дългогодишните слаби представяния на пловдивчани в този спорт. От клуба беше закупено оборудване – нови въдици и помощни принадлежности, които ще продължат да се допълват, за да им добра екипировка и за бъдещите състезания. Като стартова изява на секцията резултатът е чудесен – второ отборно място от 14 участващи клуба и първо индивидуално за отговорника на секцията Веселин Попов.
С обещаната субсидия от община Пловдив предвиждаме да организираме наесен клубен шахматен турнир в нашия град.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2014

ЗА ЕДНА БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА
Истинското добро никога не търси причини
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
София
Левски
КУЛТУРНО-СПОРТЕН ОБМЕН
Полъхът на стара Битоля
ЛИТЕРАТУРА
Беласица - лето 1014 - българската голгота
ПРОЕКТИ
Информация за изпълнението на проект "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси"
Национален турнир по спортна табла
Кънка Витова взе златото на държавния шампионат по шахмат за незрящи
Държавно първенство по шахмат за мъже със зрителни увреждания
СЪБРАНИЕ
Годишно събрание на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България
ЮБИЛЕЙ
И на осемдесет - все така работохоличен!!!
Вместо изповед
Един неспокоен и целеустремен дух
80 години СГБ
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6