Брой 01, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Светли празници

Ние, учениците от ІV "Г" клас на ХГ "Свети свети Кирил и Методий", решихме да зарадваме незрящи и слабовиждащи членове от "ХобиСклуб" Добрич с тържество по случай Коледа. Сами намерихме необходимите материали и съчинихме нашата "Коледна приказка". Направихме сценария с помощта на класния ни ръководител г-жа Петя Бакърджиева и с учителя ни по музика г-н Сашо Карабельов.
В "ХобиСклуб", както винаги, ни посрещнаха много топло и радушно и ни подариха новогодишно календарче с котенце с очила – символа на нашите приятели.
Стихотворенията, песните и приказките развълнуваха сърцата им. Отново ги върнахме в детството. Като коледни звездици блестяха сълзите в очите им.
Коледа е! Мир на Земята! Любов и топлота между хората!

Децата от ІV "Г" клас,
приятели на "ХобиСклуб"


Здраве, късмет и сполука през 2015 година!

На 15 декември към обяд членовете на ТО на сляпо-глухите в Добрич се събрахме в клуб "Детелина". Всеки донесе домашно приготвено ястие – питки, баници, зелеви сармички, пълнени чушки, салати и други лакомства. Масата бе отрупана с най-различни блюда. Старите хора казват, че колкото е по-богата трапезата, толкова по-богата ще бъде предстоящата година.
Председателката приветства присъстващите. Първоначално направи равносметка на изтеклата година и изрази своето задоволство от постигнатото. Тя пожела новата 2015 година да бъде по-мирна, плодородна, наситена с повече хуманни дела.
Всеки от присъстващите имаше възможност да отправи свои поздравления по избран от него начин. Хората се отзоваха с голямо желание. Прозвучаха песни, стихотворения и красиви благопожелания.
С цел разнообразяването на инициативата бе подготвена викторина с интересни въпроси и интригуващи награди. Проведоха се и няколко занимателни игри. Не забравихме и новогодишната баница с късмети. Към края на събирането всеки изтегли парче с пожелание. От сърце се смяхме на весело формулираните късметчета.
Искаме да отправим нашите искрени поздравления към управителния съвет и всички членове на Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Желаем здраве, късмет и сполука!
Да ни е честита новата 2015 година!

Калинка КОВАЧЕВА

Зимни празници и обреди

В навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово и наближаващата нова 2015 година в "ХобиСклуб" се събрахме да изслушаме интересната беседа на краеведката Веселина Малчева на тема "Зимни празници и обреди".
Тя проследи в увлекателен стил всички зимни празници със съпътстващите ги характерни обреди, познати в Добрич и добруджанския край.
В беседата г-жа Малчева вплете в беседата християнските вярвания и ритуали с битовите традиции на добруджанеца.
Изпятата от нея молитва "Отче наш" и песента "Тиха нощ ,свята нощ", изпълнена от певческата група "Да останем млади" към "ХобиСклуб", привнесоха смирение и тържественост към чистата православна вяра на хората в Спасителя Христос и любовта към народните традиции на зимните празници и обреди.
Както повелява традицията, на Бъдни вечер всяка домакиня поставя на софрата от седем до единадесет постни ястия - боб, сарми (лозови или зелеви), ошаф, тиква, плодове и зеленчуци. На първо място, разбира се, са житото и постната питка.
Понеже днес няма огнище за запалване на бъдника, които гори и тлее цяла нощ, желателно е да се запали свещичка или кандило и от топлината и пламъка да се внесе благодат в семейството.
Притихнали и умиротворени от впечатлителната беседа на разказвачката, всички ние отнесохме със себе си частица от великолепието на светлите празници.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2015

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС
Година на трудности и успехи
Каталог на записаните НОВИ заглавия през 2014 година
Каталог на ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ заглавия през 2012 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Незрящ посланик
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Левски
Горна Оряховица
Асеновград
Пловдив
ЛЯТО 2015
Правила, цени и графици за ползване на почивните бази на ССБ
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2014 година
Архив на изданието
1 2 3 4 5