Брой 01, 2015

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


13 ноември и 3 декември - не забравяме тези дати

Под една или друга форма по традиция пловдивските териториални организации отбелязват Международния ден на слепите. Ако на 15 октомври основната тема е ориентирането, мобилността и физическите бариери пред невиждащите, то на 13 ноември трябва да се акцентира най-вече на обучението им, на реализацията на незрящите в живота като образовани, пълноценни и интегрирани в обществото хора.
В тази връзка на 13 ноември преди обяд в една от залите на НЦРС Пловдив се събраха любителите на поезията и изкуството в нашите среди, за да се срещнат с известния незрящ поет от София Владислав Кацарски. С някои от тях той е много близък приятел, което допринесе за непринуденото общуване по време на срещата. Пловдивчани го помнят от неговото присъствие по време на дните на творчеството на зрително затруднените през лятото на 2002 година в Стария град в качеството му на съставител на литературния сборник "Осветени пространства". Темата сега обаче беше друга – "Моите театрални занимания". Трупата "Хансионът" е създадена по идея на Владислав Кацарски през 2011 година, където той е помощник-режисьор и в състава й има няколко поколения ученици и учители от училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл". С интересен и увлекателен разказвач като него повече от час и половина минаха неусетно. Характерът на задаваните от присъстващите въпроси издаваше засиленото им любопитство и интерес.
Трети декември – Международният ден на хората с увреждания, също фигурира в деловия календар на пловдивската организация. Това е ден, в който многопосочната интеграция на хората с увреждания трябва да се постави на преден план както от организациите на хората с увреждания, така и от институциите, политиците и цялото общество. Това не е празник, защото е цинично да се поздравяваме или да ни поздравяват като хора с диагноза, която е равна на издадена присъда без право на обжалване.
Водени от тази философия, на трети декември ние акцентираме на контактите с външния свят – срещи с местните органи на самоуправление на районно и общинско ниво, с институции, свързани със социалното подпомагане, заетостта, експертни лекарски комисии и други. На този ден награждаваме наши активисти-юбиляри. Тази година управителният съвет на териториална организация "Пулпудева" реши на събранието по случай 3 декември да поканим външни вокално-инструментални групи, с които имаме добри контакти – ученици от музикалната паралелка към у-ще "Любен Каравелов" с ръководител Златка Славова, вокална група за стари градски песни с ръководител Илия Велев и вокална група от клуба на пенсионера "Каменица", с който поддържаме тесни и разностранни връзки. За целта използвахме отпуснати от община Пловдив средства, които изразходвахме за закупуване на подаръци за награждаването на юбиляри, участвали активно в съюзния живот, за подаръци на нашите гости от трите вокално-инструментални групи, които изнесоха богата програма, както и за почерпка с шоколадови бонбони на многобройната публика. Георги Генов запозна присъстващите с учредяването на Международния ден на хората с увреждания, с неговото значение за живота на хората с физически и други дефицити и за дейността на техните организации.
На 3 декември посветихме и вътрешен турнир по спортна табла. Участваха 8 състезатели – шестима мъже и две дами. Системата, използвана от Спортната федерация на лица със зрителни увреждания, основана на елиминиране на загубилите срещите от поредния кръг, беше игнорирана. Сформираха се две групи по 4 състезатели на базата на жребий, в които всеки играе срещу всеки. Победителите от двете групи играят за първо и второ място, а заелите вторите места в тези групи – за трето и четвърто. Така на първите три места се класираха известните "заклети" табладжии Андон Кисьов, Георги Генов и Тома Паскалев.

Георги ГЕНОВ

10 години спортен клуб "Марица" Пловдив - десет купи за десетия рожден ден

Много е трудно да напишеш историята на един клуб след десет години дейност. Спомените обикновено са поизбледнели, емоциите - поуталожени. И все пак чувството на удовлетворение от това, че годините труд и всецялото отдаване за и в името на голямата кауза, наречена Спорт, не се изтрива толкова лесно от съзнанието.
На 15 октомври 2004 година в тясната стая на булевард "Марица" в град Пловдив се събрахме ентусиасти, за да дадем началото на едно дело в името на хората със зрително-слухови увреждания, да влеем малко свежа кръв в душите на нашите братя и сестри по съдба. По инициатива на председателя на Националната асоциация на сляпо-глухите Димитър Парапанов се учреди Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Марица" Пловдив. С надеждата за силно присъствие в обществения живот чрез спортната дейност искахме просто да сме едни от всички под слънцето. Започнахме малко неуверено, малко с притеснение. Желанието обаче беше огромно. Повечето от нас се бяха занимавали активно със спорт и бяха участвали в много спортни състезания преди да се сблъскат с ограничението на двойното сензорно увреждане.
След доста оспорвани дебати беше избран управителният съвет, който и до днес е почти в същия състав. Може би това запазване повлия на развитието на клуба. Водещите фигури си разбират от работата и през годините доказаха, че ненапразно им е гласувано доверие. За добро или зло - нашият спортен клуб не се размина и без неизбежните трусове. След достигането на ниво, което беше еталон за другите спортни формации, започнаха да се проявяват някои вътрешни противоречия. Като в природата обаче след дъжда идва и слънцето. В момента клубът отново е стъпил здраво на краката си и жъне успехи по пистите и в спортните зали. Някои наши бивши съотборници мислят, че без тях няма да има клуб, но дълбоко се лъжат. Редиците отново са стегнати. Новите попълнения бързо се аклиматизираха и подгониха веднага високите резултати. Показател за това е отминалото европейско първенство през месец септември тази година. Завоюваните 15 медала, от които 7 златни, 5 сребърни и 3 бронзови, доказват напълно моето мнение, че незаменими хора няма. През десетте години спортен клуб "Марица" Пловдив извървя дълъг и славен път. За този период той промени тотално мнението на обществото за облика на сляпо-глухите граждани на Пловдив. Спечелили сме над 300 медала, но едва ли някой от нас помни с подробности всичко свързано с тях. Важното е, че Оранжевият отбор поддържа висок дух, необходим за оцеляването в трудните моменти. Той е в основата на завоюваните десет купи на европейския фестивал на сляпо-глухите спортисти, проведен в град Пловдив миналата година. Колкото и да е неприятно на напусналите клуба спортисти, това е неоспорим факт. "Марица" Пловдив е първият клуб, завоювал златната купа в отборното класиране на държавното първенство по канадска борба за инвалиди в град Поморие.
Наистина ми е трудно да си спомня за всички спечелени призови места, купи, медали и почетни грамоти. Мисля, че това не е толкова необходимо в момента. По-важното е, че през годините успяхме да покажем на обществото нашата визия и лицето на клуба по най-добрия начин. Наред със спортната дейност голямото предизвикателство за всички нас беше и интегрирането ни сред здравите хора, за което се борихме и продължаваме все още да се борим. Вярвам, че напълно сме си заслужили средствата, които Община Пловдив ни е давала през годините. Доста спортни клубове биха завидели на нашата дисциплина и отдаденост. Не са ни липсвали нито лагер-сборовете, нито оздравителните релаксиращи почивки след състезанията. Едни от нас ги оцениха по достойнство, други се позабравиха, мислейки, че всичко трябва да им се дава наготово и по задължение. А такъв филм при нас няма! Всеки час от ежедневието ни е една голяма борба за себедоказване!
Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Марица" Пловдив дръзна пръв от клубовете на хора с физически увреждания да стъпи на спортната сцена на международния турнир по канадска борба "Купа Гашевски" в Горна Оряховица. Той премина през много квалитетни национални и международни състезания и даде възможност на хората от другата страна на бариерата да се запознаят с нашите способности.
Множеството дарения, направени през годините, са доказателство за пробива, който сме направили благодарение на положените от нас усилия и непрекъснатото доказване на уникалния ни спортен дух и потенциал. Името "Марица" Пловдив е достойно за уважение, а средствата, вложени в него, са на правилното място. Затова не е никак случайно, че на десетия си рожден ден нашият клуб донесе на националния отбор на България и Териториалната организация на сляпо-глухите в Пловдив десет купи в шахмата, боулинга, канадската борба, леката атлетика и дартса. Лично за мен това е най-желаният, най-заслуженият и най-изстраданият подарък.
Накрая като председател на спортния клуб искам да изкажа благодарността си към всички, които повярваха в името "Марица" Пловдив и досега го защитават - безрезервно, безкомпромисно и неотстъпно.
Честит юбилей и за много години, уважаеми спортисти!

Кирил ДАМЯНОВ,
председател на ОСКСГ "Марица" ПловдивНазад

Всички статии на Брой 01, 2015

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС
Година на трудности и успехи
Каталог на записаните НОВИ заглавия през 2014 година
Каталог на ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ заглавия през 2012 година
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ГЛОБУС
Незрящ посланик
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Левски
Горна Оряховица
Асеновград
Пловдив
ЛЯТО 2015
Правила, цени и графици за ползване на почивните бази на ССБ
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2014 година
Архив на изданието
1 2 3 4 5