Брой 09, 2007

Тема: ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ

"Чете Олга Петрова"


Много пъти сме го чували, започвайки да четем някоя книга. Този път обаче има и още...
"Здравейте, това съм аз, Олга Петрова. Знаете ли от колко много години чета при вас? Ами, станаха 30 - от 1977 г. Случайно прочетох във вестника, тогавашния вестник "Вечерни новини", едно малко съобщение, че Съюзът на слепите в България търси четци. Дойдох, явих се - явно сте ме харесали, за да ме търпите толкова много години.
Спомням си, че първата книга, която прочетох беше "Село Борово" на Крум Велков. И оттогава толкова много книги вече са минали през ръцете ми, толкова много книги сте слушали с моя глас, че когато видя сляп човек на улицата и се опитам да му помогна да пресече, интересно, познават ми гласа, което наистина много ме радва.".
Това е Олга Петрова. Познахте ли я? Наистина 30 години не са никак малко.
Родена е на 6 октомври 1937 г. във Варна, но от дете живее в София. Омъжена е, има две големи деца и внуци. Дъщеря й живее в Испания. Откакто преди 12 години съпругът на Олга е починал, тя живее сама.
Споделя, че идва да чете с голямо удоволствие и сякаш сама се чуди на огромното количество книги, които са минали пред очите й. Радва се на всяка книга, която й се предлага за четене.
Като жанр предпочита любовните книги, което си личи от начина, по който Олга ги чете. Там е стихията й и тя несъзнателно се превръща в драматична актриса. В този смисъл тя е любимка на женската аудитория от читателите.
Иначе чете всичко, което й се даде - от учебници и криминални романи до поезия. Но действително нейният глас е най-подходящ за любимите й любовни романи.
По образование Олга Петрова е актриса, въпреки че не е учила в училище за актьорско майсторство. Явявала се е на изпити и има втора артистична категория. Благодарение на това е обиколила много български концертни сцени, заедно с различни изпълнители. Това е в годините, когато чрез "Концертна дирекция" се организираха множество концерти по най-различни поводи. На много от тях Олга е била организатор, конферансие и участник. Това е работила през целия си живот и е нормално да се чувства актриса и по призвание. Съпругът й също е бил артист и режисьор.
Случвало се е Олга да пътува из страната като конферансие на чужди състави, гастролирали у нас - руски, чешки и корейски. Най-голямото й пътешествие е било със състава на Северна Корея през 1968 г., когато България е била домакин на Световен младежки фестивал.

- Какво най-много обичаш?
- Обичам да чета, естествено е. Обичам да гледам телевизия, но ме ядосват тези безкрайни латиноамерикански сериали, които станаха вече сериали на ужасите, с много омраза, с много кръв и много злоба. Обичам да се срещам с приятелки, които все още са здрави, с които можем да излезем на кафе, да си поприказваме за различни неща, но избягваме приказките за болести /смее се/.

- Какво най-много цениш в хората?
- Ценя хората, които са добронамерени. Много ме ядосва злобата, отмъстителността и какви ли не още лоши неща, присъщи на човека, които се проявиха много в последните години. Аз от своя страна, за добро или лошо, винаги се стремя да правя добро на хората. Винаги съм щастлива, когато мога по някакъв начин да помогна.

- Какво най-много мразиш?
- Мразя подлостта, мразя лошите хора, но те са толкова много, че не можеш да ги избегнеш.

- Кой е най-големият ти страх?
- Може да ви прозвучи лошо, но ме е страх от старостта, то пък кой ли не го е страх. Страх ме е и от болести, защото и двамата ми родители починаха на легло. То от това всеки се страхува, от болести и от старост.

- Доволна ли си от книгите, които четеш тук напоследък?
- Почти винаги съм доволна. Каквото ми се даде, това чета, нямам претенции. Много пъти съм носила книги, които преди това съм прочела и които смятам, че си заслужава да бъдат записани.

- Щастлив човек ли си?
- Донякъде, да. Като се изключи това, от което всеки се оплаква. Дано да съм здрава и да мога да идвам още дълги години да чета при вас, защото не знам как да ви го обясня и да ме разберете, но наистина съм много доволна, че вече 30 години чета в студиото. Дано и вие да сте доволни от мен и от гласа ми, щом, както казах вече, все още ме търпите.

- От твоя гледна точка, коя литература не е стойностна?
- Тази, в която прекалено много се говори за секс, и то с подробности. Някой път си казвам, Господи, аз не съм остаряла чак толкова, но не го възприемам нормално. Затова повече харесвам Даниел Стийл и Елизабет Адлър.

Въпреки, че е рецитирала на сцена и е чела поезия в студиото, Олга не е неин любител. Като се има предвид пристрастието й към любовния жанр, все пак тя харесва лиричните стихотворения - Яворов и Димчо Дебелянов.
Чувствителната й натура неведнъж се е поддавала на емоции по време на четене. Спомня си, че й се е случвало да се разплаче докато чете някой особено затрогващ момент. В такива случаи й се е налагало да спре, за да дойде на себе си и да се успокои.
Ненавижда книгите и филмите с насилие, където се размахва оръжие и се пролива кръв.
Такъв е краткият словесен портрет на Олга Петрова. Такава е тя - чувствителна и доброжелателна. В началото на октомври е нейният юбилей. Нека да е жива и здрава! Нека още дълги години да сме заедно и, скъпа Олга, не се страхувай от старостта! Тя не е жалка, ако в нея има мъдрост, достойнство и благородство, а когато душата на човек е млада, той никога няма да остарее.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 09, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонамент 2008 год.
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
"Чете Олга Петрова"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Смолянската организация днес
Долни Дъбник, Самостоятелността е дар
Бургас, Слепи, Сляпоглухи и инвалиди покориха връх Амбарица
Пловдив, Достойни граждани на Европа
Варна
Русе, Благодарствен адрес
Тополовград, Центърът за социална рехабилитация и интеграция от 2003-та година служи на хората
Добрич, Специализиран превоз на хората с увреждания
Монтана, Дейността на организацията ни се възражда като птицата "Феникс"
Монтана, Социалната изолация на хората с увредено зрение в Монтана намалява
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Науката помага на слепите
Наказанието за лъжа
В помощ на пушачите
Истинският виновник
ЛЮБОПИТНО
Проектът на д-р Есперанто се тества вече 120 години!
ОБЩЕСТВО
Варна е българският социален Клондайк
Значителна международна проява на невиждащите есперантисти в България
Велико Търново, Извинителен адрес
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Австралийски изследователи тестват "бионично око"
Учени откриха връзка между цинка и дегенерацията на макулата
Солта е вредна за здравето на очите
Как да предпазим децата от късогледство?
ФЕСТИВАЛ
Кръстопът на музите
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6