Брой 09, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Монтана, Дейността на организацията ни се възражда като птицата "Феникс"


На 27 и 28 юни 2007 г. РСО Монтана проведе вътрешно шахматно първенство за определяне на състава на представителния отбор за участие в републиканското първенство за хора със зрителни увреждания. 14 участници от 7-те териториални организации мериха сили в с. Расово. За място на турнира през знойната градска жега ръководството избра прохладата край язовира и добрите условия, които предлага тихият кът.
Турнирът бе ръководен от съдия републиканска категория, майстора на спорта по шахмат инж. Генади Матеев.
Преди започване на състезанието Матеев изнесе лекции по шахмат.
Игра се по системата "всеки срещу всеки". След интересна и оспорвана борба, в която жените бяха достойни съперници, бяха излъчени четирима състезатели, които да представят РСО Монтана на предстоящото републиканско първенство в Сливен.
Проведе се спортен семинар, на който председателят г-н Атанас Иванов със задоволство отбеляза, че е регистриран в Окръжния съд Спортен клуб за хора със зрителни увреждания "Феникс" град Монтана.
Участниците в семинара бяха запознати с Устава и бъдещата работа на клуба.
Спортът е едно от най-добрите и доказани средства за подобряване на комплексното състояние и за изграждане на умения и самочувствие у хората със специфични потребности, които да способстват за по-доброто и по-бързото им интегриране в обществото. Това е нашата първостепенна задача.
                                                       
В последния петъчен ден на месец юли 2007 година 37 членове на Териториална организация Монтана и техни придружители поеха по маршрут Берковица - Клисурски манастир - Вършец.
Сякаш и природата бе с нас - изпрати ни светъл и прохладен ден. В Берковица ни чакаше председателката на ТСО Берковица Здравка Каменова и сътрудникът й. Уредниците на музеите с внимание посрещнаха групата и я поведоха по Вазовите стъпки от 1879-1880 г., когато великият поет е живял и работил като председател на съда в Берковица. Къщата е ценен архитектурен паметник с интересна външна и вътрешна архитектура, с дърворезбени тавани и автентични миндери. Умело е пресъздадена атмосферата, в която е творил народният поет. В непосредствена близост е Етнографският музей, в който има добре уредена експозиция.
В ранния предобед потеглихме към духовната перла на Северозападна България. Така наричат Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий". Той привлича с омайната си природа - зелените морави, извора със студена и бистра като сълза жива вода, сенчестите поляни, вековните зелени дървета, внушителната архитектура и интересната история. Тук със свещици в ръце притаихме дъх в тиха молитва към Всевишния и надежда за по-добър живот. И сякаш там във внушителния храм всеки остави част от болката си и си тръгнахме с усмивка и пречистени духовно.
В гостилница "Лозата" във Вършец ни чакаше вкусен обяд. Голямото богатство на Вършец са минералните му извори. Градът е едно от най-старите курортни селища в Северна България. Лечебните му извори и мекият планински климат са създали благоприятни условия за провеждане на ефективно балнеолечение и профилактика на редица заболявания. Водата е лековита и подходяща за ежедневна употреба. Утолихме жаждата си направо от минералния извор, а сенките на красивата алея с чинарите и широкия добре поддържан парк приютиха групата за кратка почивка.
И сякаш неусетно се изнизаха часовете. Забравили за миг нерадостната си съдба, доволни от изживените мигове, дружно поехме обратно по пътя с весели закачки и песни.
Наблюдавайки с внимание ведрите лица на членовете си, председателката на териториалната организация в Монтана Виолета Йорданова вече знаеше - това е началото на зараждането на хубави традиции, а организацията е единна и сплотена.

Снежана АТАНАСОВА


Назад

Всички статии на Брой 09, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонамент 2008 год.
ГЛАСОВЕТЕ НА НАШИТЕ КНИГИ
"Чете Олга Петрова"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Смолянската организация днес
Долни Дъбник, Самостоятелността е дар
Бургас, Слепи, Сляпоглухи и инвалиди покориха връх Амбарица
Пловдив, Достойни граждани на Европа
Варна
Русе, Благодарствен адрес
Тополовград, Центърът за социална рехабилитация и интеграция от 2003-та година служи на хората
Добрич, Специализиран превоз на хората с увреждания
Монтана, Дейността на организацията ни се възражда като птицата "Феникс"
Монтана, Социалната изолация на хората с увредено зрение в Монтана намалява
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Науката помага на слепите
Наказанието за лъжа
В помощ на пушачите
Истинският виновник
ЛЮБОПИТНО
Проектът на д-р Есперанто се тества вече 120 години!
ОБЩЕСТВО
Варна е българският социален Клондайк
Значителна международна проява на невиждащите есперантисти в България
Велико Търново, Извинителен адрес
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Австралийски изследователи тестват "бионично око"
Учени откриха връзка между цинка и дегенерацията на макулата
Солта е вредна за здравето на очите
Как да предпазим децата от късогледство?
ФЕСТИВАЛ
Кръстопът на музите
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6