Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Еднодневен излет до село Байкал

Винаги е приятно, разтоварващо и здравословно, когато човек е сред природата, още повече когато е на възраст или с увреждане. Това е една максима, която човек не може да оспори. Много са кътчетата в нашата родина, които със своята естествена хубост и прелест пленяват човек, зареждат го с повече положителна енергия и емоции. Именно едно такова място е село Байкал, Плевенска област. Него незрящите от ТСО на ССБ - Плевен избраха за своята поредна еднодневна екскурзия.
На 20 август 2016 г. хората от клуба на слепите в Плевен, съвместно с членове още на два пенсионерски клуба от града, се отправиха към Байкал. В 10 часа сутринта над петдесет човека отпътуваха с автобус към крайдунавското село. Въпреки че много от желаещите са посещавали многократно този чуден край от нашата родина, това не им попречи за едно приповдигнато настроение и емоции още от самото начало, които ги съпътстваха целия ден. Байкал е на брега на река Дунав. Известно е с рибарите и техните лодки, римските останки от Улпия Ескус и напредничавия Астросъбор, който събира деца, любители на астрономията от региона, всяко лято, за да наблюдават звездите. Недалеч от Байкал е устието на река Искър, а селото е спирка от международната речна регата TID. Преди 9 септември, когато името му е било Бешлии, е имало пристанище и митница, после са спирали корабите на подводни криле. Сега се прави яхтено пристанище и има идея за ферибот до отсрещния румънски град Корабия. От Божевски баир над селото излетниците можаха да видят Карпатите, понеже времето бе ясно. Разходката сред красивата байкалска природа, чистият въздух, неумолимото августовско слънце поизмориха нашите излетници. Те си отпочинаха в ресторанта към ловно-рибарската хижа край селото. Там сред уюта на рибарски мрежи и ловни трофеи всеки можеше да избере и похапне рибена чорба, рибни деликатеси и традиционни български ястия. Сред хубава храна, глъчка, песни и емоции неусетно премина този обяд и всички, отпочинали и с ведро настроение, се завърнаха в Плевен. Тук е мястото да отправим нашата благодарност към Малинка Табакова, сътрудник на ТСО Плевен, която организира и ръководи перфектно това мероприятие.

Румен ПЕТКОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6