Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Посетихме двореца в Балчик

С голяма радост хората приеха плануваната екскурзия до двореца в Балчик и Ботаническата градина. Списъкът бе напечатан, уговорката с транспортната фирма направена, въпреки че някои от членовете на клуба, предвид горещото време, се поколебаха. Колебанието им бе до тръгването, сутрешната прохлада и пътуването се отразиха безкрайно благоприятно.
На портала на двореца ни посрещна лъчезарната и усмихната Христина Борисова, която с изключителната си компетентност ни въведе в магията на историческите събития и живота на кралица Мария от изграждането на двореца до нейната кончина през 1938 година. Омаята от чистия въздух, прохладата и ароматите на екзотичните растения в Ботаническата градина, която е единствена по рода си в страната, привлича гости от цял свят. 18-метровият водопад, който е укрепен с балчишки камъни, поддържа с грохота си мелодията на воден дух, а остарелите воденични камъни само припомнят за времето, когато са били живи. Трудният терен и многобройните стълби не ни уплашиха. По-младите бяха в ролята на придружители и така стигнахме до пристана на морето, където кралицата е имала място за уединение, а висящите градини представляват живописна гледка и своеобразен лабиринт. Параклисът "Стела Марис", който е копие на църква от ХV век от остров Кипър, привлича своите поклонници, защото там е било положено сърцето на кралицата. Според легендата за каменния мост на въздишките всеки, който мине през него със затворени очи, получава изпълнение на най-съкровените си желания. Насладихме се и на сребърния кладенец с кристално чистата му вода, вечнозелената магнолия, засадена от кралицата, водните огледала с лилии, двутонните делви и многобройните каменни тронове, както и на трона на кралицата на самия бряг, откъдето е обичала да съзерцава морето. В продължение на 3 часа научихме толкова много от Христина Борисова, колкото никога от досегашните ни посещения. По обяд се ориентираме към поредното ни приятно преживяване - удоволствието от пържена риба и студена бира. Прибрахме се изморени, но удовлетворени. Останаха сили и за песни в акомпанимент на хармоничката на Тодоров.

Иван ТОДОРОВ

"ХобиСклуб" се поклони пред подвига на Левски

На 19 юли в "ХобиСклуб" дойдоха над 30 човека. Поводът бе честването на 179-ата годишнина от рождението на Васил Левски.
На фона на любимата народна песен на Дякона Магда Минчева изнесе тържествено слово, наситено с много факти и данни за борческия живот на Апостола, за младежките му години и образованието, за семейната среда, за неговата революционна дейност в Сърбия, Влашко и България, за имената и прозвищата, които е използвал, за залавянето и обесването му.
Интересни факти споделиха Траянка Хорозова, Марин Заимов, Иван Тодоров и Марин Николов. Стихове за Левски от Драгни Драгнев и Генчо Златев прочете Иванка Георгиева.
Срещата завърши с народна музика и почерпка.

Иван ТОДОРОВ

Паметник на прославения освободител на Добруджа генерал Иван Колев бе открит в Добрич

На 7 септември в присъствието на премиера Бойко Борисов и други политически личности бе прерязана лентата на първия по рода си паметник, увековечаващ паметта на генерала и падналите войни в битката за Добрич през 1916 година. Прочувствени слова бяха изнесени както за забравения генерал, така и за историческите събития в правилния. Слова произнесоха кмета на града Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова, Валери Симеонов и гости от други страни. Денят започна с преклонение пред загиналите българи, германци, хървати, сърби, румънци, руснаци и турци, погребани в едно и също военно гробище край Добрич - единствено по рода си на Балканския полуостров. Паметникът на генерал Колев, изграден от талантливия скулптор Александър Хайтов, изобразява предводителя на българската кавалерия със сабя в ръка, яхнал своя кон. Скулптурата е висока 6 метра с постамента и излята с 3,5 тона бронз от гилзи. Генерал Иван Колев е бесарабски българин, роден в село Бановка (днешна Украйна) на 15 септември 1863 година. Военното дело като кавалерист изучава до чин генерал. Негови са думите, изписани на монумента на паметника:
"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи, но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи за освобождението на България".
Различни коментари имаше и във връзка с това, че паметникът е озвучен. В предното копито на коня е монтирана фотоклетка и устройство, от което звучи маршът, старият химн на България - "Шуми Марица".
В края на тържествата паметникът на великия Генерал Иван Колев бе обсипан с цветя от признателния български народ.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6