Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Свищов


На 5 юли по повод юбилейната 1335 година от основаването на Първата българска държава от хан Аспарух (681 г.) ТСО Свищов организира екскурзия до Шумен. Целта на пътуването беше посещение на исторически забележителности, свързани с историята на Българската държава.
Най-напред посетихме Шуменската крепост (Стария град), просъществувала повече от 3000 години. Първото поселение е от ранножелязната епоха - XII век преди Христа. Тук издигат укрепление и траките през V в. пр. Христа, крепост има и през римската (II - IV в.) и ранновизантийската (V - VI в.) епоха, както и през ранното Средновековие (VIII - X в.).
Шуменската крепост има важно военно и стратегическо значение. По време на Второто българско царство (XII - XIV в.) тя вече е голям средновековен град с внушително укрепление и забележителна култова и гражданска архитектура. Важното стратегическо положение определя нейната значителна роля в историята на България.
След като изслушахме внушителния и подробен разказ от екскурзоводите за историята на Шуменската крепост, се отправихме към паметника "Създатели на Българската държава", който се намира на 6 км от град Шумен на 450 м надморска височина. Разположен е на хълма Илчов баир на територията на природен парк "Шуменско плато". Паметникът е открит тържествено на 28 ноември 1981 г. по повод честванията на 1300-годишнината от създаването на Българската държава. Състои се от две групи бетонни форми, между които има малки пространства. Тук се намира най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито, която заедно с 21 скулптури символизира идеята за създаването, развитието и възхода на Българската държава в периода от VІІ до Х век.
Следващата ни спирка беше "Дворът на кирилицата". В него се намират всичките 30 букви от българската азбука. Те са ръчно изработени от камъка туф в Армения от 12 майстори под ръководството на известния в Европа скулптор Рубен Налбандян. Над тях се издига огромен 12-метров метален кръст, в основата на който са триметровите фигури на създателите на азбуката - светите братя Кирил и Методий. Срещу тях е покръстителят на българите - княз Борис Първи. В "Двора на кирилицата" е построен и параклис, носещ името на този знаменит български владетел. Постоянна експозиция от картини представя Покръстването на българите.
След като се насладихме на изяществото от работата на скулпторите, се отправихме към Националния историко-археологически резерват "Плиска".
На около 29 км от Шумен и само на 2 км от съвременния град Плиска се намират останките от първата българска столица. Плиска е столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 година. Докоснахме се до бита и културата на нашите прадеди, разглеждайки находките, изложени в музея, открити в района. Източната порта, която е била главният вход на крепостта, сега е главният вход на резервата. На около 1,5 км от нея е Голямата базилика.
Изказваме своята огромна благодарност на екипа на ЦСРИЛЗУ - Шумен за топлото посрещане и високия професионализъм.Назад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6