Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Петрич


Поклонническа екскурзия до Гърция

Подготвихме екскурзия до Гърция с поклонническа цел - посещение на два манастира, с които нашите хора от ТСО Петрич бяха запознати предварително. Определихме датата - 22 и 23 юли 2016 година, и за да разнообразим нашето пребиваване в Гърция, направихме програмата така, че да започнем с кратък няколкочасов престой на морето (плажа "Тузлата") и да завършим с посещение на пещерата "Алистрати".
Преспиването беше в манастира "Света Параскева". Някои от нас посещаваха за трети път този манастир. Намира се в област Серес, близо до градовете Родоливо и Домиро в полите на планина Пангео (Кушница), Северна Гърция. Тази светица е покровителка на незрящите, затова пред иконата и в главната църква има закачени много очила - от хора, които са се излекували и са ги оставили там като вече ненужни.
Особен интерес представлява и импровизираната зоологическа градина с екзотични птици.
На следващия ден се отправихме към манастира "Света Богородица Икосифиниса" - една добре поддържана от монахините света обител, в която има черква с впечатляващ с дърворезбите си иконостас. Специално място в него е отредено на иконата на Света Богородица с Младенеца, изобразени без лица. Според една от легендите иконата не е създадена от човешка ръка, а вследствие на чудо от пурпурно червена светлина. Една от версиите за намиране на иконата е, че свети Герман Йордански е получил указание от ангел да напусне Палестина, за да се върне и основе манастир в Македония в един оазис с 20 палми (на гръцки "икоси финикес" означава 20 палми).
Интересното в гръцките манастири е тяхното гостоприемство - посрещат те с вода, кафе и сладки или локум. Сядаш, отмаряш, споделяш впечатления. Направихме доста снимки. По лицата на хората грееха усмивки, виждаше се, че са доволни. След това с автобуса се насочихме към последната ни дестинация - пещерата "Алистрати".
Желанието на всички да я видят беше толкова голямо, че дори билетът за входа не ги уплаши - 5 евро. Бил съм в няколко пещери, но като тази не съм видял. Всяка пещера си има своя красота, но пещерата "Алистрати" е уникална. Думите сякаш спират, не намирам точните, за да опиша чувства, усещане, възхита... Заслужава си човек да види това природно чудо.
И така - нашата екскурзия приключи. Пожелахме си пак да се съберем и отново да се видим.

Георги ИВАНОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6