Брой 09, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


75 години достоен живот

В една хубава съдържателна стара градска песен се казва: "Животът не се измерва по години, а по дирята оставена след нас, а по дирята оставена след нас…!".
Колко подхожда това да се каже за пътя, изпълнен с много бури и прегради, по който преминава живота на Елена Александрова.
Родена е в София през 1941 г. със значително увредено зрение. Детството й е било изпълнено с много горчивина, обиди и лишения. На 5-годишна възраст остава сирак без майка, а на 15 години и без баща. Тогава е настанена и намира закрила и дом в Приюта за слепи жени, където пребивава в продължение на 2 години. На 15 години постъпва на работа в Предприятието за хора с увредено зрение "Успех", където в продължение на 8 години е работничка по направата на мрежи. След това 3 години работи в Националната потребителна кооперация на слепите.
Най-дълбока следа Елена оставя и среща много нови и добри приятели в Националния професионален хор на слепите, където 28 години работи като професионална хористка.
Майка е на двама здрави и трудолюбиви синове. Има 4 внуци и 4 правнуци.
Преди десетина години напълно безкористно, по собствена инициатива проправи пътя за слепите хора и техните придружители към столичните театри. С такт, умение и настойчивост установи връзки с директорите на софийските театри и започна да получава билети на преференциални цени, а нерядко и безплатно за посещения на различни интересни и висококачествени представления. За стотици хора с увредено зрение от София името на Елена се свърза с театъра, който неусетно влезе в тяхното ежедневие.
Заслужава признание и уважение трудът, който положи Елена Александрова да обучава жени с увредено зрение в практикуването на плетиво. В продължение на дълго време, веднъж седмично в определен ден и час, в клуба на градската организация на слепите в София всички желаещи да усвоят майсторството на плетивото бяха добре дошли и посрещнати от Елена. За мнозина това бе началото в тази творческа дейност, а други постепенно напредваха. Редица лекари, психолози и други твърдят, че заниманията с плетиво са мощно средство срещу безделието, което убива човека, средство, изпълняващо незаменими лечебни функции върху човешката психика.
Красиво, с високо майсторство изработените плетива още от далечни времена са считани за неразделна и много важна част от художествените занаяти. С разнообразните си фигури на цветя, птици, животни и др. хрумвания на техните творци плетивата намират място като най-впечатляващи експонати в редица музеи и изложбени зали по света.
Успоредно с това заниманията по плетиво дадоха шанс на много жени, живеещи в самота и с ограничени възможности за контактуване, да се срещат, да споделят радости и болки от ежедневието си.
Значителен е броят на жените от София, Варна, Пловдив, Гърция и другаде, които продължават да търсят Елена по телефона, скайпа и по всякакъв друг начин и да получават нейните ценни съвети в по-нататъшното усвояване и разнообразяване на различните видове плетива.
Към активната самодейна и общественополезна дейност на Елена непременно трябва да посочим и създадената по нейна инициатива женска организация на незрящите жени от София. Дейността на това женско формирование започна при много добра организация, като ежемесечно в клуба се събираха по над 40 незрящи жени, които с внимание изслушваха беседи и информации по актуални теми от подготвени лектори. Срещите продължаваха със свободни разговори и почерпка с това, което присъстващите лично бяха приготвили за целта.
Въпреки раните, получавани от предателствата на най-близките "приятели", тя не таи мъст и остава изключително добронамерена към всеки нуждаещ се от съчувствие и винаги има готовност да подаде ръка на събратята си по съдба.
Името й е известно сред широката общественост на хората с увредено зрение не само в София, но и далеч из страната, и всички я знаят като един много добър човек!
По повод нейния юбилей и като признание за многогодишната й обществена, социалнополезна дейност ръководството на ССБ награди Елена Александрова със "Златна значка". Да и бъде честита!
Пожелаваме и здраве, късмет и на МНОГАЯ ЛЕТА!

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6