Брой 09, 2016

Тема: СПОРТ

Достойно представяне в Европа


По покана на Международната федерация по шахмат за незрящи (IBCA) българският национален отбор по шахмат взе участие в Първото отборно европейско първенство по шахмат във Варшава, провело се в периода 23 юли - 2 август 2016 година.
Българската делегация бе съставена от четирима шахматисти, формиращи националния ни отбор, съгласно решение на Управителния съвет на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", както следва: Расим Низам - капитан на отбора и първа дъска, Александър Тодоров - втора дъска, Йордан Георгиев - трета дъска и Габриела Илиева - четвърта дъска. Нашата делегация включваше още Димитър Илиев - треньор на националния ни отбор, и Георги Гергов - ръководител и преводач на групата.
Пътуването бе извършено с автобусен транспорт, като всички участници от българска страна пристигнаха в полската столица на 22 юли и отпътуваха обратно за София през Прага на 2 август.
В първенството се включиха 13 отбора от 12 страни (България, Великобритания, Германия, Испания, Литва, Полша I, Полша II, Русия, Турция, Украйна, Франция, Холандия и Хърватска). Главен съдия на турнира бе международният съдия от Полша Рафал Сивик.
След разпределението на отборите според техния общ рейтинг нашият тим бе подреден на девета позиция. Турнирът се проведе по швейцарската система в девет кръга, като заради нечетния брой участници почти всеки от отборите получи правото на почивка по веднъж. Така нашият национален отбор изигра осем срещи, в които се получиха следните резултати по кръгове:
първи кръг – България – Полша I – 0:4;
втори кръг – Великобритания – България – 0:4;
трети кръг – България – Франция – 3,5:0,5;
четвърти кръг – България – Украйна – 0:4;
пети кръг – Германия – България – 2,5:1,5;
шести кръг – България почиваше и получи една мач-точка и две точки за игри;
седми кръг – Русия – България – 2,5:1,5;
осми кръг – България – Холандия – 4:0;
девети кръг – Испания – България – 3:1.
След изиграването на всичките девет кръга нашият национален отбор се подреди на седмото място с актив от седем мач-точки, като единствен игра с първите пет отбора по рейтинг на първенството. Следва да се отбележи отличната игра на нашия международен майстор и капитан Расим Низам и превъзходното и сърцато представяне на младата ни надежда Габриела Илиева.
По дъски нашите състезатели събраха следния актив от точки, без да се отчитат служебните ремита в шестия кръг:
- на първа дъска Расим Низам спечели 5,5 точки и зае престижното трето място на първа дъска;
- на втора Александър Тодоров – 3 точки;
- на трета дъска Йордан Тодоров взе 3,5 точки;
- на четвърта дъска Габриела Илиева спечели 3,5 точки. Тя заслужи и наградата за единствена дама и най-млад участник на турнира.
На церемонията по награждаването отличията връчиха полският министър на спорта, главните организатори от IBCA и "Асоциация CROSS" - Полша, както и съдийският екип на турнира.
Събитието протече в приятелска атмосфера. Изградени бяха нови контакти с участващите организации от Полша, Испания, Украйна и др. - предпоставка за бъдещи добри отношения между държавите участнички. В нашия тим цареше екипност и отборен дух, допринесъл за достойното представяне на България на европейското първенство.

Георги ГЕРГОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6