Брой 09, 2016

Тема: СПОРТ

Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи


В боулинг центъра в Галерия Сукцесия в третия по големина полски град Лодз се проведе световното индивидуално първенство на IBSA по десеткеглов боулинг за незрящи. Участваха представители на Полша, Чехия, Гърция, Финландия, Израел, Хонг Конг (Китай), Южна Корея, Япония и Сингапур. Полуфиналите и финалите бяха насрочени за последния ден – 26 август 2016 г., на които специален гост бе и представителят на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Георги Гергов (специално поканен от Пшемислав Антунович – заместник-председател на подкомитета на IBSA по десеткеглов боулинг).
Мондиалът се проведе в две направления – световно първенство за жени и световно първенство за мъже, като във всяко направление държавите участнички имаха право да излъчат само по един свой представител за всяка категория (B1, B2 и B3). Така, максимално една държава можеше да има шестима играчи. Всички участници преминаха предварителна класификация за разпределянето им в категориите в зависимост от степента на увреждане на зрението.
Интересното при десеткегловия боулинг е голямата роля на треньорите, особено при играчи в категория B1. В тази категория се използва и специално оборудване, помагащо (водещо) играча в зоната за игра (каквото бе закупено и от нашата федерация).
При разпределението на медалите на изключително равнище се представиха участниците от Полша, Япония и Корея, които завоюваха повечето медали. Церемонията по награждаването бе на високо ниво, като прозвучаха националните химни на шестимата златни медалисти във всяка категория.
Беше използвана почетна стълбица. Имаше и знаменосци зад всеки от медалистите.
Цялата церемония бе на английски език, като следва да се отбележи, че и по време на турнира, и на награждаването информацията за разпределението по коридори и за резултата бе поднасяна своевременно от официалните организатори. Събитието бе отразено от няколко телевизии, излъчили финалите на живо.
С очакване и надежда скоро и в България да бъде развиван аристократичният спорт за незрящи изпращам сърдечни поздрави от бреговете на Висла във Варшава!

Георги ГЕРГОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6