Брой 09, 2016

Тема: СПОРТ

Държавно първенство по спортна табла


В периода 25-28 август 2016 г. в почивната станция на Съюза на слепите в България "Поп Харитон" - Дряново се проведе държавното първенство по спортна табла.
В състезанието взеха участие 62 играчи от 21 спортни клуба, членуващи във федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Форумът стана възможен благодарение на разработен и спечелен проект пред Агенцията за хората с увреждания от Спортен клуб "Бялата лястовица" - Габрово. Главен организатор и директор на турнира беше г-жа Стефка Пенчева, която перфектно се справи с всички предизвикателства, съпътстващи едно подобно мащабно мероприятие.
Държавното първенство се проведе по утвърдените от УС на ФСХЗУ правилник и наредба, регламентиращи провеждането на състезанията по спортна табла за хора със зрителни увреждания. Първенството се проведе в 8 кръга. Състезателите по жребий бяха разпределени в 16 групи от по 4 табладжии всяка, а водачите на групите бяха най-добре представилите се от ДП по спортна табла за 2015 година. В групите се игра по системата всеки срещу всеки. Първите и вторите от всяка група продължиха напред, третите останаха да се борят за разпределение на местата от 33 до 48, а четвъртите за разпределение на местата след 48. След това важаха преките елиминации, така че победителите продължаваха към по-предните места, а загубилите играеха за по-задните. Всеки мач се игра до спечелването на 5 точки в рамките на 2 часа. В случай че времето свърши, наредбата предвиждаше или отсъждане на победа на този, който води към изтичане на времето, или в случай на равенство се играеше решителна партия с часовник, като всеки има по 5 минути, но ако състезателят е с нулево зрение получава още 1 минута бонус, за да компенсира донякъде неравностойността си с опонента, който има остатъчно зрение. Това е иновация, която тепърва ще стане ясно дали е удачна, но при всички равни условия наличието или липсата на зрение е решаващ фактор, в който и да е спорт.
Съдии бяха Стела Стефанова и Любомир Василев.
След изиграването на 8-те кръга финалният квартет придоби следния вид – на първо място и шампион по спортна табла за 2016 г. е Тодор Георгиев от СК "Бялата лястовица" - Габрово, на второ място и вицешампион е Иван Кожухаров от СК "Раховец" - Горна Оряховица, трето място и бронз за Томо Томов от СК "Феникс" - Монтана, четвърто място за Пламен Бакърджиев - СК "Пираните" - София.
Официалната церемония по награждаването се състоя на тържествена вечеря на 27 август в ресторанта на почивната станция. Присъства и председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6