Брой 09, 2016

Тема: ОФТАЛМОЛОГИЯ

Нов пробив в лечението със стволови клетки


Японски учени докладват за първата успешна трансплантация на стволови клетки, извлечени от кожата на пациентка и трансплантирани в очите й. Благодарение на тази операция частично е възстановено изгубеното зрение на пациентката.
Пациентката, 70-годишна жена, е с диагноза, свързана с възрастова дегенерация на макулата - най-разпространената причина за увреждане на зрението при старите хора. Тя се подлага на експериментално лечение през 2014 г. като част от пилотно проучване. Сега, две години по-късно след трансплантацията, учените споделят резултатите, пише ScienceAlert.
Лекарите вземат малък фрагмент кожа от ръката на жената - не повече от 4 милиметра в диаметър - и буквално препрограмират епителните клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (induced pluripotent stem cells - iPSC).
Този вид клетки са способни да се трансформират на почти всеки тип тъкан на организма, включително и очната тъкан на ретината.
След като клетките са препрограмирани да се превърнат в ретинален пигментен епител (retinal pigment epithelium - RPE), са култивирани в лабораторията, нараствайки като ултратънък лист, който след това се трансплантира зад ретината на пациента.
През цялото време, учените наблюдават поведението на изкуствено отгледаната ретина и колко дълго клетките ще функционират вътре в очите на жената. Трансплантираният участък сраства напълно и сляпата пациентка възстановява частично зрението си.
"Много се радвам, че не възникнаха никакви усложнения след операцията. Но това е само първата стъпка в използването на индуцирани стволови клетки в регенеративната медицина. Ние ще продължим да експериментираме дотогава, докато това лечение не стане достъпно за много пациенти” - сподели ръководителят на проекта Масайо Такахаси (Masayo Takahashi) от Института Рикен.Назад

Всички статии на Брой 09, 2016

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Плевен
Русе
Добрич
Свищов
Монтана
Петрич
Шумен
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Нов пробив в лечението със стволови клетки
Обнадеждаващ метод за лечение на пигментен ретинит
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" изпълни проект "Инвестиция за единствената специфична библиотека в България"
"Да докоснеш изкуството"
ПЪТЕПИС
Международна регата TID 2016
СПОРТ
Достойно представяне в Европа
Дни преди отпътуването на българските параолимпийци за Рио
Индивидуално световно първенство по десеткеглов боулинг за незрящи
Държавно първенство по спортна табла
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6