Брой 10, 2016

Тема: ЮБИЛЕЙ

Стоян Бабеков на 80 години


55 години, отдадени на българската музика и хоровото дело

Стоян Бабеков е написал стотици вокални произведения. Създал е три концерта и много творби за различни инструменти. Дирижирал е над 4870 концерта и църковни служения.
Той има присъдени 45 награди, между които орден "Свети Свети Кирил и Методий" - първа степен и "Пожизнена награда за принос към нацията и държавата", "Златен век" от Министерството на културата и "Златна значка" от МНО, "Златна лира" от СМД и "Златно петолиние" от СБК, медали от конкурси и фестивали у нас и в чужбина - това е визитната картичка на Стоян Бабеков, роден в София на 16 октомври 1936 година.
Като музиковед завършва ДДК (сега ДМА), учи композиция при Ал. Райчев и В. Стоянов, а хорово дирижиране при Л. Максимов и Г. Димитров. От 1962 година в продължение на три десетилетия е диригент на първия в света професионален хор на хора с нарушено зрение, а междувременно дирижира състави към заводи и военни поделения, създава Камерен хор "Алилуя" и Смесен хор към Храм "Свето Възкресение".
Още от 70-те години на миналия век Бабеков активно работи за развитието и популяризирането на българската източноправославна музика. Автор е на "Славослов на мира"- 1978 г. и "Мир да цари" - 1983 г. - първите църковни произведения от жив композитор, изпълнени след 9 септември 1944 година на официални концерти по повод 25-ата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия.
От 1994 до 2000 г. организира 5 издания на "Нека бъдем по-добри" - първи конкурс за български литургични песнопения. През 1999 г. издава авторски сборник и компактдиск с произведения, посветени на 2000-та годишнина от Рождество Христово, а през 2005 г. излиза от печат първият му том с авторски литургични песнопения. Досега е написал 11 литургии.
Редакцията на списание "Зари" пожелава на юбиляря здраве, радост и щастие! Нека неговите творби да бъдат вдъхновение за много бъдещи музиканти! На многая лета, маестро!

Редакция "Зари"

Назад

Всички статии на Брой 10, 2016

IN MEMORIAM
Разделихме се и с Марин Матев
ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Любимото читалище и неговите седенки
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Благоевград
Добрич
Русе
Габрово
ИНИЦИАТИВА
Докосни галерията
КУЛТУРЕН ОБМЕН
Музикална вечер край Охридското езеро
ЛИТЕРАТУРА
"Голямата червена книга"
Стенописите
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИЧНО
Петковден
ПРЕМИЕРА
Презентираха шестата книга на Ангел Сотиров
Из "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор"
ПРОЕКТИ
Пожелайте ни успех
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ЮБИЛЕЙ
Стоян Бабеков на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6