Брой 10, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Благоевград


На 8 септември 2016 г. в Благоевград се проведе първото регионално състезание по шоудаун. То беше предложено от регионалния председател на ССБ за Благоевград г-н Борислав Лазаров и подкрепено от управителния му съвет. Състезанието се организира изцяло от г-н Лазаров с финансовата подкрепа на регионалния управител на банка "ДСК" - клон Благоевград г-н Андров. То се осъществи и благодарение на доброто сътрудничество между регионалната организация и председателите на СКХУ "Достоен живот" - Благоевград, СКХУ "Пирин спорт 2013" - Благоевград и СКХЗУ "Пауталия спорт - 2005" - Кюстендил. В него участваха 10 състезатели мъже, представители на териториалните организации на слепите в Кюстендил, Дупница и Благоевград, също така и 5 състезателки жени. Жените се съревноваваха по системата всяка срещу всяка със съдия Анита Иванова, а мъжете в две групи, в които се игра всеки срещу всеки и първите двама от групите продължиха за оформянето на тройката. Съдия при тях беше Данчо Иванов. Дамите играха с голям хъс за победа и оформиха следната тройка - на трето място се класира Кънка Витова, втора - Росица Иванова (и двете са представителки на кюстендилската териториална организация), а първа стана Виктория Лазарова от Благоевград. След много оспорвани сетове тройката при мъжете е както следва - трето място спечели Емил Якимов, второ - Любомир Траянов (и двамата от благоевградската териториална организация), а първото място заслужено спечели Борислав Лазаров. Тройката при дамите беше наградена с медали от г-н Лазаров, а тройката при мъжете от д-р Екатерина Деливерска от Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград, съмишленик и приятел на благоевградската организация на слепите. Г-жа Деливерска многократно е помагала на организацията, за което и благодарим от сърце.
Този чудесен ден приключи със страхотна вечеря с наздравици и песни.

***
На 13 септември 2016 г. председателката на кюстендилската териториална организация Стефанка Янкова, подкрепена от УС, организира екскурзия до Република Македония с участието на 28 души от организацията и екскурзовода Мая Андонова. Автобусът потегли от Кюстендил в 6 часа и се отправи към границата. Първата спирка на беше манастирът "Свети преподобни Гавриил Лесновски". Г-жа Андонова ни разказа историята му. Свети преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на българския покровител свети Иван Рилски. Той е живял през ХІ - ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко. Произлиза от семейството на богати родители българи и получава добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество.
С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на свети Архангел Михаил в Лесновската планина близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самият той се уединил в планината, отдавайки се на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.
Манастирът се хареса на всички участници в екскурзията. По обратния път спряхме за обяд в град Пробищип, където всички опитаха македонските плескавици и скопското пиво. Следобеда посетихме Кратово. На 60 км от границата с България разгледахме край село Куклица известното образувание "Каменните кукли" - 120 земни пирамиди с човешка форма. Начинът, по който са разположени в пространството, е познато като "Веселата сватба".
Направиха се много снимки и потеглихме към град Крива Паланка. След като пристигнахме в градчето, спряхме на паркинг и всеки имаше свободно време за шопинг, почивка или кафе. Върнахме се в България, доволни от прекараното време и получената информация.

Кънка ВИТОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2016

IN MEMORIAM
Разделихме се и с Марин Матев
ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Любимото читалище и неговите седенки
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Благоевград
Добрич
Русе
Габрово
ИНИЦИАТИВА
Докосни галерията
КУЛТУРЕН ОБМЕН
Музикална вечер край Охридското езеро
ЛИТЕРАТУРА
"Голямата червена книга"
Стенописите
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИЧНО
Петковден
ПРЕМИЕРА
Презентираха шестата книга на Ангел Сотиров
Из "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор"
ПРОЕКТИ
Пожелайте ни успех
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ЮБИЛЕЙ
Стоян Бабеков на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6