Брой 10, 2016

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Габрово


Най-успешният сезон за самодейците от РСО Габрово

Промените в структурата на ССБ предизвикаха обичайните страхове във вокалната група на незрящите дами от Дряново: "Закриха предприятието, вече не сме седалище на региона, репетиторът Славчо Атанасов напуска, новият РСО председател ще закрие групата!?". Напук на катастрофичните прогнози и майсторски заплетени интриги става чудо - Стефка Пенчева кани естествения лидер на групата Даниела Асенова отново да поеме ръководството и тя приема; одобрени са всички заявки за участия и е осигурено на 100 процента тяхното финансиране; ремонтирани са двата акордеона; издирен е мистериозно изчезналият синтезатор. Под дебелия слой безхаберие, потънали в праха на споделената безстопанственост, се появяват впечатляващо количество автентични носии и сценични костюми. И... пей, сърце!
Даниела пое групата в труден момент и под зоркия поглед на зрящи и незрящи хейтъри се справи блестящо. Тази изумителна жена с крехката фигура на момиче притежава мощна сила на духа, диамантен, но уравновесен характер, умения на талантлив мениджър, който консолидира творческата енергия на групата. Даниела е не само художествен ръководител, корепетитор и проникновен интерпретатор на българския фолклор - тя е певица с изключително дарование, чист и мек глас, уникален в своята звучност и орнаментика. Уникални са и гласовете на всяка от певиците в състава - благороден тембър, ярък колорит, богатство и красота. Тези жени пеят като школувани певици - с такава лекота и естествен артистизъм, с толкова емоция и интелигентност, сякаш са прекарали живота си на сцена. Голяма част от репертоара групата изпълнява на три гласа. Точното интониране на мелодията, спазването на височинните отношения на тоновете създават перфектния музикален строй и усещането за ансамбъл. "Те са перфектно спяти" - казва компетентното жури. "Те пеят като една" - казват удивените фенове и всички даряват дряновските моми с щедри аплодисменти.
С групата за ритмотерапия "Жар" при Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Габрово сезонът привидно е по-спокоен. Не, че няма проблеми. Напускат танцьори, напират нови мераклии, ама аджамии. Трудно е два пъти в седмицата по два часа да се репетира, необходима е постоянна физическа кондиция. Хореографът Георги Ташев е съставил новата програма от три хора - "Ганкино", "Дайчово" и "Ръка". Трябва да се разучават нови стъпки, сложни фигури, много престроявания, усукани спирали - нужна е пълна концентрация. Завоюваните отличия и натрупаният опит не намаляват вълненията и сценичната треска.
Групата се състои от потребители на ЦСРИ и зрящи доброволци. Всеки вторник и петък сесията започва с екзерсиз. След репетицията на представителната група идва работата с начинаещите. Около обяд на хорото са всички - танцьори и потребители, специалисти и придружители. Често минувачи питат: "Сватба ли има?".
Важна фигура в екипа е музикалният оформител Тодор Георгиев. Той умело сменя музикалния пулт с фотоапарата или мобилния телефон. Негова заслуга са огромното количество снимки и клипове, а често и изненадващите папарашки попадения.
Танцьорките са влюбени в носиите. Най-впечатляващата част от тях е украшението за главата "сокай". С него е изобразена царица Теодора-Сара върху страниците на цар Иван-Александровото Четвероевангелие, съхранявано в Британския музей в Лондон.
С богатата си украса сокаят принуждавал жената да ходи с високо вдигната глава. Това не се харесвало особено на тогавашните управници. Свещениците анатемосвали курназ колибарките, дето се черкуват със сокаи, защото с дългите кърпи гасели запалените на пода свещи. При тропането на хорото златните парички и многоцветните камъчета разнасяли най-чудни звуци и отблясъци. Гледали коравите балканджии хорото и краката им омеквали, а меракът опъвал до скъсване учкура на дънестите им гащи.
На всеки концерт нашите танцьори отново разгарят живата жар на българския дух - хорото. На сцената тези хора от вида "homo ludens" завладяват с неподозирана сила, виталност и свобода. Тайната е в иманентно присъщия на човека ритъм - като всеки удар на сърцето, като вдишването и издишването, в притегателната сила на цветната феерия, в стихията от движещите се звукови форми, буйни ритми и кръшни стъпки, в енергията на здраво стиснатите ръце. А може би е в пробудената искра у нас, хората, да създаваме красота и да изпитваме радост от сътвореното. И тогава, подвластни на магията, танцьори и зрители засияват, лицата се озаряват от усмивки и сърцата танцуват. И естествено и неудържимо идва - "Иху, иха!".
Възхищавам се на божествената ви дарба и удивителния талант!
Благодаря ви за посветеното време и усилния труд, за вдъхновяващите ви изяви и вълнуващите мигове на щастие, които дарявате на публиката!

Изяви, отличия и награди на съставите към РСО Габрово

Десети юбилеен републикански многожанров фестивал за хора с увреждания "Перник 2016":
ДВГ Росна китка" - почетен плакет;
Група "Жар" - златен медал.

Национален фестивал "Фолклорен извор" - село Царевец, Свищов:
Група "Жар" - златен медал;
ДВГ "Росна китка" - сребърен медал;
Василка Кичукова - бронзов медал.

Национален събор-надпяване "Авлига пее" - село Обединение:
ДВГ "Росна китка” - златен медал.

Празник на кратуната - село Гостилица:
ДВГ "Росна китка" - „Откритие на фестивала".

Национален фестивал "Фолклорни пътеки" - парк "Незабравка", Габрово:
Група "Жар" - "Най-вдъхновяващо участие".

Съставите ни зарадваха публиката и на Националния събор на пенсионерите "От дума на дума, от песен на песен" - Дряново 2016, както и още с десетките си участия в концерти, празници и тържества в региона.

Стефка ПЕНЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2016

IN MEMORIAM
Разделихме се и с Марин Матев
ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Любимото читалище и неговите седенки
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Благоевград
Добрич
Русе
Габрово
ИНИЦИАТИВА
Докосни галерията
КУЛТУРЕН ОБМЕН
Музикална вечер край Охридското езеро
ЛИТЕРАТУРА
"Голямата червена книга"
Стенописите
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИЧНО
Петковден
ПРЕМИЕРА
Презентираха шестата книга на Ангел Сотиров
Из "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор"
ПРОЕКТИ
Пожелайте ни успех
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ЮБИЛЕЙ
Стоян Бабеков на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6