Брой 10, 2016

Тема: IN MEMORIAM

Разделихме се и с Марин Матев


Приживе той беше неуморен присмехулник и многостранен лидер. С неговите 88 години и 8 месеца Марин наистина беше живата история не само на Професионалния хор на слепите "Академик Петко Стайнов", но и на Съюза на слепите в България. 22 години е член на съюзната ЦРК, два мандата неин зам.-председател, 36 години е председател на Взаимоспомагателната каса към Съюзната централа и Професионалния хор, десетина мандата е синдикален лидер в този хор. В професионалния хор работи от неговото основаване през 1948 г. до 1991 г. като артист-хорист в теноровата му партия. Работил е също и като управител на съюзните почивни станции в село Шипково и във Варна.
Марин Матев е роден на 15 януари 1928 г. в село Дамяново - Севлиевско. Родителите му са дребни земеделски стопани. Те си имат и една дъщеря с нормално зрение, и още едно невиждащо момче - Васил, известен есперантист от Дряново. Марин завършва Държавния институт за слепи (сега Училище за деца с нарушено зрение "Проф. Иван Шишманов").
На 25 септември в ранни зори Марин Матев се преселва в по-добрия свят. Погребението се извърши в Дряново на следващия ден. От името на ССБ по заръка лично на председателя Васил Долапчиев бе поднесен огромен венец. Поклон пред светлата му памет!!!

Ангел СОТИРОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2016

IN MEMORIAM
Разделихме се и с Марин Матев
ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Любимото читалище и неговите седенки
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Благоевград
Добрич
Русе
Габрово
ИНИЦИАТИВА
Докосни галерията
КУЛТУРЕН ОБМЕН
Музикална вечер край Охридското езеро
ЛИТЕРАТУРА
"Голямата червена книга"
Стенописите
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИЧНО
Петковден
ПРЕМИЕРА
Презентираха шестата книга на Ангел Сотиров
Из "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор"
ПРОЕКТИ
Пожелайте ни успех
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ЮБИЛЕЙ
Стоян Бабеков на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6