Брой 10, 2016

Тема: ИНИЦИАТИВА

Докосни галерията


Така организаторите са нарекли чудесната инициатива, която ще даде възможност на незрящите хора да се докоснат в буквалния смисъл до света на изобразителното изкуство, както и до великолепния свят на скулптурата.
В "Квадрат 500" - филиал с представителната експозиция на Националната художествена галерия, се разкрива експозиция, приспособена специално за хора със зрителни увреждания. Инициативата принадлежи на Галерията и директора на филиала г-жа Слава Иванова, съвместно с фондация "Графия" и нейния председател Алберто Стайков. Осъществява се със средства на НХГ.
В момента експозицията включва 8 творби - четири живописни и 4 скулптурни.
Картините представляват шедьоври на известни художници, адаптирани във вид на тактилни карти или най-просто казано тактилни копия, даващи възможност на незрящия човек да добие представа чрез докосване. Описанията към всяка творба са на брайлов шрифт, включващ както български, така и английски текст. При добра осезаемост на пръстите хората лишени от зрение ще могат да "разглеждат" картините дори в детайли.
Подбрани са шедьоврите от националната колекция: "Автопортрет" на Захари Зограф, "Ръченица" на Иван Мърквичка, "Река Ерма край Трън" на Никола Петров и "Жътва в Чепинско" на Иван Ангелов. Желаещите да получат повече информация за картините и техните автори могат също така да се възползват от миниплейърите, които ще им бъдат предоставени на входа на галерията.
Аудио файловете все още са в процес на доработка, но и в момента съдържат основната информация за всяка една от художествените творби, както и кратка биографична бележка за нейния автор.
Тактилни карти с аудио описания представят и четирите от най-ценните скулптури, които могат да бъдат докосвани с памучни ръкавици. Това не намалява сетивността, но предпазва експонатите от захабяване.
За незрящия човек, по мое субективно мнение, скулптурата е по-достъпна за възприятие, тъй като представлява триизмерно изображение, често в естествен размер.
В проекта са включени скулптурните произведения: "Майка" на Иван Лазаров, поставена в централното фоайе, "Майка с дете" на Кирил Шиваров, намираща се в зала 11, "Отпуск" на Ангел Спасов - зала 12, и "Дух и материя" на Андрей Николов 0- зала 13.
Постепенно броят на достъпните за незрящи хора експонати ще се увеличава, тъй като началото на тази чудесна инициатива е поставено едва през месец август тази година. В централното фоайе е поставена и голяма книга на брайлов шрифт, представляваща карта на експонатите, която с нарастването на техния брой ще се обогатява.
Предоставянето на възможността незрящите хора да се докоснат до този вид изкуство въплътява стремежа на Националната художествена галерия към приобщаване към семейството на големите европейски музеи, както и желанието на инициаторите на проекта да запознаят хората лишени от зрение с шедьоврите, изложени в галерията и достъпни, поне досега, само за виждащите.
Сама по себе си идеята е взета от световните музеи, където този вид достъпност съществува от години. Приятно и обнадеждаващо е, че тази практика най-сетне ще започне да се прилага и у нас.
Официалното откриване на "Докосни галерията" се състоя на 13 октомври и вратите към приспособените за възприятие от незрящи експонати ще бъдат официално отворени за всички, желаещи да им се насладят.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2016

IN MEMORIAM
Разделихме се и с Марин Матев
ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Любимото читалище и неговите седенки
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Благоевград
Добрич
Русе
Габрово
ИНИЦИАТИВА
Докосни галерията
КУЛТУРЕН ОБМЕН
Музикална вечер край Охридското езеро
ЛИТЕРАТУРА
"Голямата червена книга"
Стенописите
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИЧНО
Петковден
ПРЕМИЕРА
Презентираха шестата книга на Ангел Сотиров
Из "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор"
ПРОЕКТИ
Пожелайте ни успех
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ЮБИЛЕЙ
Стоян Бабеков на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6