Брой 10, 2016

Тема: ПРЕМИЕРА

Презентираха шестата книга на Ангел Сотиров


Точно в десет без една минута на 28 септември т. г. кметът на село Васил Левски, област Стара Загора Димо Банев откри презентацията. Тя се случи в клуба на селското читалище. Кметът брилянтно представи автора на книгата "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор", прочете съдържанието й, чете и отделни откъси от нея. Даде думата и на автора Ангел Сотиров, който подчерта пред своите съселяни, че първото представяне на книгата е тук, в село Васил Левски - Старозагорско, караклисейските предци на чиито жители са главна нейна тема. Сотиров благодари на главния организатор на събитието Христо Славчев - секретар на читалището. Той изрази своята дълбока признателност и на консултанта си Димитър Ангелов Крушков, който в голяма степен е автор и съавтор на някои текстове от книгата. Не пропусна и спомоществователите на книгата д-р Велина Чинчева, Неда Кленска и Живка Стоименова. Кметът изказа съжаление, че разбрал за срещата много късно, ако е знаел по-навреме, е щял да покани гости от други селища и институции. Накрая той горещо препоръча настоящето събитие непременно да се отрази в читалищната летописна книга. Същият предложи на читалищното настоятелство да подпомогне автора със 100 лева. Ангел Сотиров пък от своя страна обеща да подари 20 броя от въпросната книга на кметството и читалището - по 10 екземпляра за всяка институция.
На тържеството присъства почти целият елит на селото - бившият дългогодишен кмет Динка Димитрова, председателят на потребителната кооперация "Житен клас" Катя Димитрова, членът на Настоятелството на Националното читалище "Луи Брайл 1928" Керанка Милушева, председателят на местното читалище Искрен Вехов, най-големият предприемач на селото и негова несъмнена гордост д-р Самуил Вехов и както вече споменахме в самото начало - настоящият кмет в двете си качества - като ВИП гост и перфектен промотър. Авторът на книгата и част от елита си размениха визитните картички и си обещаха бъдещи контакти.
Ангел Сотиров е автор и на книгите "Слепите в огледалото на другите" (2000), "Българските организации на слепи - вчера и днес"(2004), "Рехабилитация на хора с нарушено зрение"(2007), "Зелени графомании"(2011). С Албена Алексиева той е съавтор на книгата "Кучето-водач".
И по майчина, и по бащина линия Ангел Сотиров е потомък на бежанците от Караклисе. Оттам идва дълбокият и траен интерес към тази проблематика. И нещо твърде любопитно - доколкото ми е известно, това е първата негова книга с тематика извън проблемите на слепите, на техните организации и рехабилитация.
Както е обичайно, промоцията завърши с почерпка и то сякаш доста щедра. Авторът почерпи с карнобатско вино и фъстъци, а секретарят на Народно читалище "Димитър Ангелов 1932" - с безалкохолно и сладки. По време на пиршеството се организира продажба на книгата, към която се прояви неочаквано доста голям интерес, може би поради суперпромоционалната цена, на която тя се предложи. За изненада на присъстващите и на самия автор Михал Кирев закупи наведнъж три книжки. Трогнат до сълзи, Ангел Сотиров му връчи визитната си картичка и му се врече, че непременно ще пият по бира. По бира, за на добър час на книгата към читателите!!!

Михо СОТИРОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2016

IN MEMORIAM
Разделихме се и с Марин Матев
ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ
Любимото читалище и неговите седенки
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Благоевград
Добрич
Русе
Габрово
ИНИЦИАТИВА
Докосни галерията
КУЛТУРЕН ОБМЕН
Музикална вечер край Охридското езеро
ЛИТЕРАТУРА
"Голямата червена книга"
Стенописите
ПОКАНА
Общо събрание на ФСХЗУ
ПРАЗНИЧНО
Петковден
ПРЕМИЕРА
Презентираха шестата книга на Ангел Сотиров
Из "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор"
ПРОЕКТИ
Пожелайте ни успех
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ЮБИЛЕЙ
Стоян Бабеков на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6