Брой 03, 2021

Тема: ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ

Незабравимата ХелънЗа нея казват, че е "жената, която се роди с много по-малко възможности, отколкото всеки от нас, но успя да стигне там, където никой от нас дори не е мечтал..."
Тя израства, лишена от най-ценното за един човек - зрението и слуха. Благодарение на силния си дух, на високия си интелект и голямото си сърце, тя успя да "счупи оковите" на тъмнината и да огрее с живителната светлина на душата си милиони човешки съдби, родени в мрак и тишина като нея. Името ѝ е Хелън Адамс Келър (1880 - 1968 г.) - доктор по философия, автор, политически деец и лектор, известна в историята на човечеството като един от най-вдъхновяващите примери за силата на волята.
Хелън се ражда нормално бебе без усложнения, но на 19-месечна възраст се разболява от тежка болест, след която губи зрението си и не може да чува. Превратен момент в живота на Келър е запознанството ѝ с Ан Съливан, когато е едва 6-годишна.
Благодарение именно на Ан, Хелън успява да постигне абсолютно всичко, с което е известна днес – завършването на университет, книги, публикации и политическа дейност. Двете изграждат своята връзка цели 49 години – първоначално като гувернантка и господарка, а след това като истински приятелки.
През 1888 г. Хелън завършва института "Перкинс" за слепи. През 1894 г. се записва в училището за глухи Wright-Humason. Шест години по-късно е приета в колежа "Радклиф". През 1904 г., на 24-годишна възраст, завършва "Радклиф" и става първият глух и сляп човек в историята, който получава бакалавърска степен в изкуствата.
С времето Хелън се превръща в световноизвестен автор и оратор. Първата си книга написва едва на 11 години, а сред най-известните ѝ трудове сияят заглавия като "Историята на моя живот", "Светът, в който живея" и "Отвъд тъмнината".
Интересен факт от живота на Келър е свързан с посещението ѝ в префектура Акита в Япония през юли 1937 година. Там тя се запознава с невероятната и трогателна историята за кучето Хачико. Тогава пред местен жител споделя, че копнее да си има куче от същата порода. Месец по-късно Хелън вече се радва на компанията на новия си космат приятел, който носи името Камикадзе. Когато домашният ѝ любимец умира от заболяване, ѝ подаряват неговия брат на име Кенсан – това е официален подарък от японското правителство, който тя получава през юли 1938 година.
Хелън Келър издъхва в съня си на 1 юни 1968 г. Тялото ѝ е положено до това на нейната спътница Ан Съливън. През целия си живот Келър посвещава енергията си на хуманитарни занимания, като се застъпва за икономическата справедливост, правата на жените и на хората с увреждания. Тя утвърждава правото си "да се чувства като у дома си в големия свят" и чрез красноречието и неуморимия си активизъм се бори за същото право от името на всички.
Обучението ѝ с Ан Съливън е пресъздадено като пиеса от Уилям Гибсън, носеща името "Чудодейката", за "нейното посвещение, търпение и любов към едно дете в капана на един свят на тъмнина" пиесата печели наградата "Пулицър" през 1960 г. и впоследствие е превърната във филм (1962), който печели две награди на Академията.
Нека да надникнем в ослепително сияйната и мъдра душата на Келър с шепа от нейните красиви и вдъхновяващи мисли:
"Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видени, нито докоснати… Те се усещат в сърцето."
"Независимо колко глупав и посредствен или колко мъдър е един човек, той чувства, че щастието е негово неоспоримо право."
"Безопасността е най-вече суеверие. Тя не съществува в природата... Животът е или дръзко приключение, или нищо".

Източник:
woman.bgНазад

Всички статии на Брой 03, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Вековният опит - инвестиция в бъдещето
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНИТЕ
Честит празник, мили дами!
ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ
Незабравимата Хелън
ДУХ И МАТЕРИЯ
Пълна изолация: Рецепта за незабравимо изживяване
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Силистра
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Той и тя или началото на един недовършен разказ
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
3 март - противоречивост или закономерност?
"МИЛА РОДИНО, ТИ СИ..."
ОБЩЕСТВО
Първа пролет и малко тъга
ПРАЗНИЧНО
БАБА МАРТА
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да направим снимка на екрана в Windows, Android и iOS
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6