Брой 03, 2021

Тема: ПРОЕКТИ

Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"


Нови предизвикателства


През миналата година Националното читалище на слепите реализира два проекта, които се отличават със своята иновативност. Първият от тях беше свързан с издаването на 6 заглавия адаптирани книжки за изучаващите английски език. Те бяха отпечатани на брайл, като всяка една от тях е за различно ниво на владеенето на езика. Две от книжките - "Алиса в страната на чудесата" и "Питър Пан", са за деца, но към тях проявяват интерес и доста възрастни почитатели на детската литература. Проектът е финансиран от Столична община по програмата "Социални иновации".
Незрящите читатели в нашата страна за пръв път имат възможността да прочетат на брайл книжка на английски език, съобразена с тяхното ниво на езикова подготовка. Това ще им позволи да имат много пълен контакт с езика и в същото време да се наслаждават на произведения от английската класика. Специалистите от "Оксфорд юнивърсити прес" и други издателства са се постарали и след адаптирането да бъде запазена художествената стойност на тази литература.
Убедени сме, че към тези книжки ще проявят интерес децата от специалните училища, интегрираните ученици и възрастните хора със зрителни увреждания, изучаващи английски език.
Другата новост в брайловата библиотека са книжките за деца с описание на картинките в тях. Освен това брайловият вариант на всяка книжка е придружен от нейния оригинал на обикновен печат. Това позволява слепият родител да чете книжка на зрящото си дете и да му показва картинките в нея. В описанието на картинките е посочено на коя страница е съответната илюстрация, а страниците на оригиналната книжка са номерирани и на брайл. Оказа се, че към тези книжки има интерес и в семейства, където едно от децата е незрящо, а другото е с нормално зрение. Те заедно могат да четат една и съща книжка и да коментират илюстрациите в нея. Книжките от този вид позволяват на незрящия родител да помага на зрящото си дете да чете, като следи текста, който заедно разглеждат.
Едно от най-забележителните неща в този проект е, че книжките се подаряват на децата и те остават в семейната им библиотека. Всяко дете чете и препрочита интересната приказка и не е никак добре да му дадеш една книжка, а след това да му я вземеш.
Този проект е финансиран от Министерството на културата и беше реализиран под ръководството на секретаря на читалището Яна Йорданова. По него са издадени 20 заглавия детска литература, всяко от които в десет екземпляра. Това означава, че 200 книжки ще бъдат подарени на малките си читатели и техните родители.
През февруари тази година започна изпълнението на друг проект, финансиран от Американското посолство в България. По него се предвижда да бъдат отпечатани 21 заглавия книги от съвременни американски автори. Едната от книгите ще бъде "История на Съединените щати". В нея ще има релефни илюстрации със съответните обяснения към тях. По същия проект ще бъдат направени 10 триизмерни модела на забележителности, символизиращи американската култура. Към всяка една от тях ще има допълнителна информация на брайл. Копия от тези модели ще бъдат изпратени в различни градове на страната. По този начин много незрящи хора ще се докоснат до тях.
Искрено се надяваме, че читалището ще реализира още иновативни проекти, свързани със засилване на интереса към брайловата и електронната книга. Освен това, ако епидемиологичната обстановка позволява, бихме желали да възстановим традициите в нашето малко фоайе да се събират хора за срещи с интересни личности – писатели, пътешественици, певци и тъй насетне.

Йордан МЛАДЕНОВ,
председател на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928"Назад

Всички статии на Брой 03, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Вековният опит - инвестиция в бъдещето
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНИТЕ
Честит празник, мили дами!
ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ
Незабравимата Хелън
ДУХ И МАТЕРИЯ
Пълна изолация: Рецепта за незабравимо изживяване
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Силистра
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Той и тя или началото на един недовършен разказ
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
3 март - противоречивост или закономерност?
"МИЛА РОДИНО, ТИ СИ..."
ОБЩЕСТВО
Първа пролет и малко тъга
ПРАЗНИЧНО
БАБА МАРТА
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да направим снимка на екрана в Windows, Android и iOS
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6