Брой 03, 2021

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Как да направим снимка на екрана в Windows, Android и iOS


Стефан ЦВЯТКОВ

В някои ситуации се налага да покажем на друг потребител какво има на дисплея в момента или да отворим изображението чрез софтуер за разпознаване на текст. В такъв случай е удобно да направим снимка на екрана, която да използваме според настоящата потребност.
В Windows, Android и iOS има начини за запазване на текущото изображение на дисплея, което се нарича screenshot. Той може да се споделя с други потребители или да се отваря с различни софтуерни инструменти.
Функцията би могла да бъде полезна например ако попаднете на снимка с текст в някоя от социалните мрежи, която искате да разпознаете с приложение като Envision AI или Microsoft Seeing AI. Вместо да се опитвате да запазвате изображението, по-лесно би било директно да запаметите снимка на екрана, като е необходимо да се постараете (при възможност) цялото изображение да е видимо. Ето как можете да направите screenshot в трите операционни системи:

Windows 10

Натиснете Windows+Shift+S. Ще се отвори прозорец със заглавие "Изрязване на екрана".
Ако нямате по-специални предпочитания, натиснете бутона „Изрезка на цял екран“. Ще се появи уведомление за това, че изображението е копирано в клипборда и е готово за поставяне.
От Старт менюто отворете приложението Paint.
С Control+V поставете копираното изображение.
Натиснете Control+S и ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл. По подразбиране форматът е PNG, но можете да изберете друг - например JPG.

Android

Тук процедурата зависи от устройството, което имате и версията на операционната система. В общия случаи е необходимо да натиснете заедно Power бутона и този за намаляване на звука за няколко секунди. Ако чуете сигнал, значи успешно сте направили Screenshot. В случай че не сработи, задръжте Power бутона, докато се отвори менюто и там потърсете команда за създаване на екранна снимка. Можете да използвате и опцията за тази цел в менюто за достъпност.
След като успешно сте направили screenshot, потърсете го в приложението за снимки на вашето устройство.

iOS

За моделите без Home бутон натиснете заедно Power и бутона за увеличаване на звука. В противен случай използвайте Home и Power. Ще чуете звуков сигнал, който наподобява снимане с фотоапарат. Същите инструкции важат и ако имате iPad.
Много е вероятно, без да искате, да сте правили снимка на екрана в iOS. Функцията се активира веднага и не е необходимо задържане на бутоните за няколко секунди, както е в Android. Запазеният Screenshot можете да намерите в приложението Photos.Назад

Всички статии на Брой 03, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Вековният опит - инвестиция в бъдещето
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНИТЕ
Честит празник, мили дами!
ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ
Незабравимата Хелън
ДУХ И МАТЕРИЯ
Пълна изолация: Рецепта за незабравимо изживяване
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Силистра
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Той и тя или началото на един недовършен разказ
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
3 март - противоречивост или закономерност?
"МИЛА РОДИНО, ТИ СИ..."
ОБЩЕСТВО
Първа пролет и малко тъга
ПРАЗНИЧНО
БАБА МАРТА
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да направим снимка на екрана в Windows, Android и iOS
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6