Брой 05, 2008

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


Сътворено от нашите ръце и сърца

Впечатления от една изложба, проведена на 25 април 2008 г. в град Средец в чест на Великденските празници.

Това е мотото на изложбата на хората с увредено зрение. Тази идея за изложба ме вълнуваше отдавна, но когато срещнах разбиране и силната воля на жена с напълно загубено зрение си казах: ето сега е времето да бъде реализирана тази мечта. Ум, воля, вяра, хъс за живот - ето това е тази жена! Грам отчаяние няма и всичко това спомогна за осъществяването на идеята.
А има ли по-светъл празник от Великден!
Точно подбраното време подсили ефекта на изложбата. В живота има много истини, които доказват, че човек, колкото и силен и умен да бъде, ако бъде сам - рано или късно ще бъде победен. Една лястовица пролет не прави, но винаги трябва да има първи! И с общи усилия бе открита тази наша първа изложба. За да стане факт, трябваше да бъде извървян дълъг и труден път не до дома, а до сърцето на всеки член на съюза. Влизайки в първия дом, в мен се бореха и надежда за успех, и съмнение за провал. Срещнах разбиране и готовност за участие в изложбата. Посетих жените от организацията и бях изненадана, даже нещо повече - бях трогната, че тези изстрадали жени ме допуснаха до тяхната "светая светих" и, показвайки всяка вещ с дъх на нафталин, лицата им се озаряваха. Те не бяха уморени и отчаяни, а удовлетворени. Вадейки от ракли и гардероби сукмани, фусти, бродирани блузи, престилки, елеци, пояси, възглавници, те се пренасяха в китните родни села и бащините къщи. Те бяха в родната Странджа! Всяка вещ има своя история и предназначение. Връщаха се във времето на своята младост, когато седнали в стана са втъкавали Любов, Вяра и Мечта, Небе, Слънце и Вода. Без минало не може да има настояще, а без настояще не може да има бъдеще. Освен че искаме да покажем, че ние хората с увреждания можем да бъдем полезни и трябва да бъдем приети такива каквито сме, без особени резерви, ние сме и длъжни да съхраним миналото, защото то ни прави малко по-добри, по-човечни.

Престилките, събрани от цяла Странджа, са невероятна колоритна композиция! В тях е синьото небе, зелените ливади, буйните дъбрави, аленият божур, синият синчец. А жълтото не само грее - то топли като слънце. Черният цвят, казват, е студен цвят. А може ли разораната нива да е студена, нали там е зърното, там е хлябът. В тези престилки е втъкана красотата на Странджа. Зелените поли ухаят на прясно окосена трева, а червените на божур и мак. Богато бродираните блузи и елеци споделят колко е ценна красотата. И поясите, и възглавниците за миндери и столове говорят за домашен уют. Дисагите - колко обикновена вещ, а каква красота излъчва. А възглавниците за младоженци и кумове! Навярно това е послание към младоженците да бъдат един до друг в болест и здраве. Колко мило послание! Впечатлена съм от показаните автентични терлици с гайтани, пафти и обици от кована мед, от зашити монети на булченската кърпа - една от 1893, а друга от 1901 г. Тъканата черга, тъканият месал, бъклицата, писаната стомна и хурката с вретеното са все позабравени, но мили неща. Плетени дантели, покривки и карета, великолепна композиция и всичко е сътворено от сръчните женски ръце. На изложбата не липсваха и жилетки, фланели, блузи, шапка, шалчета, чорапи и терлици, като голяма част от изложените плетива са от жени с напълно изгубено зрение. В книгата за впечатления е написано: "Поклон, мили хора!" Ето, силният дух, вярата, надеждата и волята какво могат! Иконите също са там - на полагаемото им се място. Две пана с образи на жени, устремили поглед към птицата на щастието, изработени с най-обикновени конци, спират погледите на посетителите на изложбата. Цветя, красиво обагрени яйца, красота и усмихнати лица!

Гости на изложбата бяха представители на ССБ от Бургас и Поморие, от община Средец, от "Социални грижи", настоящи и учители-пенсионери, представители от Дружествата на инвалидите, на антифашистите, на запасните офицери, на диабетиците, директори на детски градини, представител на радиоцентър - гр. Средец и много граждани.
На вниманието на посетителите беше показана Летописната книга на организацията и фотоалбума, съдържащи материали за живота в организацията на слепите в България. На изложбата беше показана и подходяща литература за силата на човешкия дух.
Надявам се, че тази изложба ще бъде началото на редица изяви на членовете на Съюза на слепите в Средец.
Дай, Боже!

Стоян БЪРЗЕВ,
сътрудник
Весела Атанасова ПАРАШКЕВОВА,
член на ТСО Средец и РКС - БургасНазад

Всички статии на Брой 05, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Извънредно Общо събрание на пълномощниците от регион София
Изявление
Не пренебрегвайте брайловата грамотност
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Вести от Добрич
Бургас
Плевен
Пловдив
Русе
Велинград
София
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Американка с изкуствени "очи" играе баскетбол с внука си
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
От Автора
В търсене на белите лястовици или концерт за пиано и оркестър
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
Паметникът на Априлци
МАЛКА ОБЯВА
Относно тифлотехнически помощни средства
ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ
на пълномощниците на ССБ
ПРАЗНИЧНО
24 юни - Еньовден
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Всичко е любов
ПРЕМИЕРА
В плетката на съдбата
В догонване на пропуснатото време
СЪОБЩЕНИЕ
Относно обучение в Медицинския колеж
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Конфликт
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6