Брой 05, 2008

Тема: ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"

Американка с изкуствени "очи" играе баскетбол с внука си


И слепите прогледнаха. Звучи като едно от библейските чудеса, но вече е реалност. Американски и германски учени създадоха изкуствени очи, с които незрящите могат да виждат.

Първата, на която й бяха сложени изкуствени очи, е американката Линда Мурфут. Лекарите имплантираха чип в края на оптичния нерв в задната част на окото й зад ретината. Очила с миниатюрна камера и декодер "виждат" и предават изображението на имплантанта. Оттам зрителният сигнал се предава в мозъка и така картината "оживява".
След успешната операция американката Линда дори поигра с внука си баскетбол, пише Скайнюз. "Различавам кръга, където трябва да влезе баскетболната топка. Мога да различа движенията на внука ми, когато танцува. Това е чудесно!", каза щастливата Мурфут.
Разработката е на германски учени от университета в Аахен. Те смятат, че видеокамерата ще позволи на слепите отново да виждат. "Чипът дава възможност да се разпознават контурите на обектите, да се различават черният и белият цвят, както и оттенъците на светло и тъмно", казва ръководителят на проекта проф. Уилфрид Моква. Засега "нови очи" ще получат страдащите от наследствената болест Retinitis Pigmentosa. Заболяването предизвиква постепенно влошаване на работата на клетките на ретината, чувствителни към въздействието на светлината. Но медиците се надяват, че разработената от тях технология ще може да се използва и за корекции на други видове слепота. Те вече правят изследвания в тази посока.

Според д-р Марк Хюмайн от офталмологията в института "Дохъни" в Лос Анджелис, това лечение ще даде възможност на слепите да прогледнат. "През следващите 4-5 години методът ще бъде още повече усъвършенстван. Не се съмнявам, че бъдещето е на тази технология и изкуственото око", твърди той.
Пробивът в медицината е наистина исторически, каза проф. Гуслин Даниел от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, съобщи Би Би Си. Той ще помогне на поне 500 000 човека само във Великобритания да видят за първи път слънчевата светлина.
Въпреки че картината, получена от изкуственото око, ще бъде далече от перфектната, слепият ще може да различава лица. Имплантантът в ретината съдържа тънки електроди. Той е изработен от силикон и платина. Те са свързани със специални очила, които не се различават от слънчевите, но са снабдени с камера и декодер.
"Надяваме се, че изобретението ще помогне на хората да се ориентират сами по пътя, да се движат на улицата спокойно, да намират дръжката на вратата или прозореца и да отстраняват препятствията по пътя си. За нормалния човек това, което ще се вижда, е доста примитивно, но за човек, който никога не е виждал слънцето, това е огромна стъпка напред. Все още сме в началото на пътя, предстои ни много работа", твърди Анита Лайфстоун от Британския Кралски национален институт по зрението.
Изкуствено око разработват и австралийски учени. Те твърдят, че техният вариант е по-практичен от разработката на американските и германските им колеги.
Австралийското изкуствено око също е с претенцията да помогне на слепи или частично слепи хора. То обаче ще позволи на болните да виждат светлината като точки и постепенно да започнат да различават големи обекти.
Опитите в страната на кенгуруто са с пациенти, засегнати от разпадане на ретината. При техния метод се поставят микроелектроди върху повърхността на окото, като всеки от тях може да бъде стимулиран от външен импулс. Външна камера наблюдава дадена сцена и предава данните си на микроелектродите чрез компютър. След това електродите стимулират ретината, която пък предава информацията на оптичния нерв. Ако оптичният нерв е здрав, нашето око е най-добро, защото не се налага хирургическа интервенция, твърдят австралийците. "Тази директна електрическа стимулация не позволява на слепеца да възстанови напълно зрението си, но му дава възможност да придобие "функционално" зрение. Това е достатъчно, за да може незрящият да тръгне в правилната посока, увери шефът на екипа проф. Минас Коронеу от фондацията "Изкуствено око" на клиниката "Принцът на Уелс" в Сидни. Пациентът ще забелязва отблясъци от светлината, които ще определят контурите на заобикалящите го предмети, обясни той.


Назад

Всички статии на Брой 05, 2008

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Извънредно Общо събрание на пълномощниците от регион София
Изявление
Не пренебрегвайте брайловата грамотност
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Вести от Добрич
Бургас
Плевен
Пловдив
Русе
Велинград
София
ИНФОРМАЦИОННА БАНКА "ЗАРИ"
Американка с изкуствени "очи" играе баскетбол с внука си
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
От Автора
В търсене на белите лястовици или концерт за пиано и оркестър
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
Паметникът на Априлци
МАЛКА ОБЯВА
Относно тифлотехнически помощни средства
ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ
на пълномощниците на ССБ
ПРАЗНИЧНО
24 юни - Еньовден
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДРУГИТЕ МЕДИИ
Всичко е любов
ПРЕМИЕРА
В плетката на съдбата
В догонване на пропуснатото време
СЪОБЩЕНИЕ
Относно обучение в Медицинския колеж
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Конфликт
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6