Брой 06, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Долни Дъбник


9 май – ден на Европа, ден на Победата, но и ден, който донесе много вълнения, изненади и емоции на групата екскурзианти от нашия град. Благодарим на ДАП – Плевен, които ни предоставиха удобен автобус и прекрасен шофьор - Светльо Василев. Учтив и внимателен той се съобразяваше с всички желания на пътуващите.
В групата, освен хора с увреждания, имаше и техни близки и придружители. А най-малкият екскурзиант Николай Николов – ученик в първи клас, прекрасно издекламира стихотворението "Аз съм българче", което повиши нашето самочувствие. Г-жа Вълчинкова запозна предварително групата с Белоградчишките скали – разположени в западната част на Предбалкана, около град Белоградчик, който чрез едноименния проход свързва България със Сърбия. Дължината на местоположението на скалите е около 20 км, а ширината до 3 км.
Много от скалите наподобяват хора, животни, затова носят и различни имена. Така неусетно в разкази и песни започнаха да се открояват и силуетите на самите скали.
Добре, че бяхме тръгнали рано сутринта и бяхме едни от първите, защото към обяд почти нямаше места за паркиране.
Спряхме близо до крепостта и там започна разказът на екскурзоводката.

"Белоградчишките скали са най-уникалното богатство на България – едно от седемте чудеса на света, класирани досега на 2 място.
Природата е изваяла прекрасни образи, носещи различни имена: Мадоната, Ученичката, Адам и Ева, хайдут Вельо, Замъкът и др.”
Най-интересна беше легендата за ученичката, която била влюбена в красиво момче. На хубостта й завидял селският дервиш и започнал да я гони по скалите и пропастите. За да се спаси от него момичето казало: "По-добре в лапите на мечката, отколкото в ръцете на селския дервиш."
Трудно е да се опишат всички легенди и красоти, освен от сърце да ви пожелая, уважаеми читатели, ако все още не сте ходили до тези чудеса, идете и се полюбувайте!
Към 13 часа тръгнахме за пещерата "Магурата" -  друга природна даденост и чудя се защо и тя не е включена в световните чудеса.
Труден е преходът от единия вход до изхода, затова не всички влязохме. Престрашилите се направиха чудесен подземен преход от 1 час и 30 мин.
Щастливи сме, че сме българи и живеем в прекрасна страна – България!
На 14 май по предложение на общината отново се събраха хора с увреждания и пенсионери на организираната презентация за екологията в нашия град.
Това беше една среща, която даде възможност на присъстващите не само да чуят участниците в презентацията – ученици от СОУ "Христо Ботев", но и да кажат своите болки. Това стана възможно, тъй като на срещата присъстваха г-н Б. Станимиров – кмет на общината, Ив. Ветов – зам. кмет и Елица Дякова – еколог. Поставиха се много въпроси, отнасящи се до екологията в града ни.
Получените отговори задоволиха присъстващите.

Веселина ВЪЛЧИНКОВА


Назад

Всички статии на Брой 06, 2009

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДРУГИ
Малка обява
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник
Кюстендил
При великотърновци
Бургас
ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ГЕОРГИ БРАТАНОВ"
Достойни бойци на културния фронт
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
СПОРТ
Отново наслука!
Приятелски турнир по шахмат
Голбален триумф на ЕВРО 2009 г.
Архив на изданието
1 2 3 4 5