Брой 06, 2009

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


През Странджа

15 километра по горските пътеки, среща със зелениката и танц върху жарава

Автобусът на “Ентуртранс” с табелка “случаен превоз” спира малко по на юг от устието на река Велека. Група младежи – някои от които по дух, други и по възраст, тръгват по странджанските пътеки. Сред групата от 40 души преобладават онези, които не са забравили да облекат жълтите или оранжеви тениски с надпис “СК ВАЯ”. По 15-километровия туристически маршрут заедно с Бинка Монева – председател на ТСО Бургас, с помощта на местен водач, тръгват запалени туристи от 7 до 70 год., някои от които имат и по 2-3 покорени български върха. Десет от тях са с нулево зрение, други са с различен процент зрителни увреждания. След няколкочасовия преход туристите пристигат в китното Бродилово и го огласят с радостни закачки и смях. Странджа се  показва не чак толкова сурова, въпреки трудния на места терен и ги възнаграждава с една от желаните срещи със зелениката. Все по-редки стават срещите със символа на тази планина и е истински късмет да видиш зелениката и да усетиш незабравимия й аромат.

Умората от прехода е физическа, по лицата на всички под слоя прах е изписано удовлетворението от победата над поредното предизвикателство. И този маршрут е покорен. Доказали са и на себе си, и на другите, че могат. И че, за да разкрие пред тях планината някои от своите съкровища, им трябват малко тренировки, много желание и вяра. И разбира се – приятелство от онова многолико приятелство, което е и непосредствено до теб, за да ти подаде ръка, ако се спънеш. Сред приятелите на ТСО на ССБ в Бургас бяха Димитър Радев –треньор по шахмат, Георги Кошничаров от Сливен и Маргарита Колева – служител на летище Бургас.

Като всички туристи участниците в прехода Синеморец – Бродилово отпразнуваха своя нов успех с песни и танци в уютната механа “Св. Марина” в центъра на селото, а фолклорната група на местното читалище ги поздрави с най- популярните образци от странджанския фолклор. Както е прието да се казва – гвоздеят на вечерта беше изпълнението на нестинарката В. Илиева, чийто танц върху жарава завладя и стопли сърцата на всички и запали в тях копнежи и мечти за нови спортни, туристически и житейски победи.

Бинка МОНЕВА


Назад

Всички статии на Брой 06, 2009

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДРУГИ
Малка обява
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник
Кюстендил
При великотърновци
Бургас
ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ГЕОРГИ БРАТАНОВ"
Достойни бойци на културния фронт
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
СПОРТ
Отново наслука!
Приятелски турнир по шахмат
Голбален триумф на ЕВРО 2009 г.
Архив на изданието
1 2 3 4 5