Брой 06, 2009

Тема: СПОРТ

Приятелски турнир по шахмат


Софийска община ни подаде ръка и се превърна в една от социалните общини в България

От 14 до 17 май в София, в базата на хотел-ресторант „Владая”, се проведе турнир по шахмат с участието на незрящи шахматисти от България и Сърбия.
Състезанието бе организирано от РСО София към Съюза на слепите в България, със съдействието на Софийска голяма община и шахматен клуб „Левски”.

Официални гости на откриването бяха г-жа Нина Владимирова – директор на дирекция „Социални дейности” при Столична община, г-н Минчо Коралски – председател на Агенцията за хората с увреждания и Васил Долапчиев – председател на ССБ.
Всички те се обърнаха с по няколко думи към организаторите в лицето на г-н Алтънов и участниците.
Цитирайки думите на един от социалните министри в Англия, г-н Коралски подчерта, че проблемите не са в недъзите на хората, а в недъзите на обществото, което трябва да реагира адекватно на наболелите проблеми на хората с увреждания.
Именно такава адекватна бе реакцията на Софийска община, която финансира провеждането на шахматния турнир, като за целта бяха отпуснати над 7000 лв.
В своето изказване г-н Долапчиев обърна внимание на факта, че в последно време контактите на ръководството на ССБ със Софийска община стават все по-активни и ползотворни и изрази надеждата, че в бъдеще заедно ще можем да реализираме много нови и по-добри дела.
Главен съдия на турнира беше Николай Тодоров от шахматен клуб „Левски”, а класирането бе отборно и индивидуално.
Г-н Тодоров сподели, че за пръв път съдийства на турнир за хора със зрителни увреждания и е изключително впечатлен както от високия спортен хъс, така и от сериозните умения на незрящите в тази сложна игра.
В изказванията на всички бе очевидно желанието този турнир да се превърне в традиционен.
Ето какво сподели г-жа Владимирова в отговор на няколко въпроса.

- Инициативата за това мероприятие бе на Софийската регионална организация на ССБ. Нейният председател ли се обърна към вас за финансова подкрепа?

- Те по принцип се обръщат към нас, това са хора с много добри идеи, които настояват да бъдат реализирани, а ние от своя страна ги подкрепяме.
В крайна сметка, за нас е важен не толкова размерът на отпуснатите средства, колкото хората да се чувстват добре, да се чувстват част от обществото, да се чувстват обичани и уважавани. Преодолявайки по такъв начин изолацията, ние им показваме, че са част от нас, ние уважаваме техния талант, техния спортен дух и тези хора могат да бъдат пример за всички нас.

- Според вас, за реализацията на подобни прояви, чия би следвало да е инициативата преди всичко - на самите организации на хора с увреждания или и на Общината?

- На първо място, за реализацията на подобни прояви е необходимо да има съответния финансов ресурс.

Миналата година общината е заделила средства от бюджета на дирекцията за реализиране на програми и проекти, подобни на този. Ако ние не бяхме заложили в бюджета за тази година средства за такива мероприятия, настоящото въобще нямаше как да се случи с наша подкрепа. Така че, процесът е много двустранен – от една страна ние като община подкрепяме всякакви идеи, а от друга страна добре е хората с увреждания, когато имат добри идеи да се обръщат към нас.

След два дни оспорвана борба в края се оформи и следното класиране:

Първо място завоюва отборът на Пловдив, който успя да набере 69 точки.
Второто място бе за отбора на Варна със 61 точки.
С 58 точки третото място зае отборът на „Средец” от София.
Отборът на Монтана се класира на четвърто място с 47 точки.
37 точки спечели отборът на Кюстендил и съответно и петото място в класирането.
Гостите от Лесковац, Сърбия, макар и с двама участници, се класираха на шесто място с 30 точки.
Седмото място в отборното класиране остана за отбора на „Витоша” от София, които успяха да наберат едва 14 точки.

В индивидуалното класиране третото място спечели Петко Пътев от София, второто – Димитър Пелитов от Пловдив, а победител в турнира стана отново големият майстор Расим Низам от Пловдив.
На участниците бяха раздадени купи и плакети, а на всички останали – малки сувенири, изработени специално за случая от Общината.
На закриването г-жа Лунджова – началник отдел „Интеграция и социална адаптация” към дирекция „Социални дейности” на Общината, напомни, че през следващата година отново ще дойде месец май, когато ще бъде организиран следващият шахматен турнир, с което практически проявата ще се превърне в традиционна.
Тази година за участие в турнира бяха поканени шахматни отбори от страната, чийто организации са били домакини на подобни прояви, в които е взимала участие Софийската организация. Надеждата е в следващото състезание да могат да вземат участие много повече незрящи шахматисти от страната, което ще зависи от размера на финансирането.
Благодарим от сърце на Столична община за сериозната финансова подкрепа, на шахматен клуб „Левски” за съдействието при провеждането на турнира, на туристическа агенция „Глобалтур” с управител Доброслав Илиев, с чието съдействие бе осигурена базата.
И разбира се, адмирации за организаторите от РСО София с председател г-н Асен Алтънов, чиято инициативност и ползотворна енергия доведоха толкова незрящи шахматисти в полите на Люлин планина.
Разчитаме, че този турнир поставя началото на една много добра традиция, която пък от своя страна ще допринася за укрепването на приятелството и развитието на шахмата сред незрящите хора.

Марина ПЕТКОВА
Фоторепортаж от събитието:














Назад

Всички статии на Брой 06, 2009

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДРУГИ
Малка обява
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник
Кюстендил
При великотърновци
Бургас
ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ГЕОРГИ БРАТАНОВ"
Достойни бойци на културния фронт
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
СПОРТ
Отново наслука!
Приятелски турнир по шахмат
Голбален триумф на ЕВРО 2009 г.




Архив на изданието
1 2 3 4 5