Брой 06, 2009

Тема: СПОРТ

Голбален триумф на ЕВРО 2009 г.


От 23 до 28 май в гр. Албуфейра, Португалия се проведе европейско първенство по голбал в група C.
Участваха общо 13 отбора, разпределени в две групи.
България беше в група А заедно с Чехия, Хърватска, Израел, Полша и Румъния.
Група Б се състоеше от Холандия, Русия, Словакия, Украйна, Португалия, Гърция и Азербайджан.
За първенството българите започнаха да се настройват още в края на 2008 г.
През 2007 г. българите участваха на европейското първенство, което се проведе в Турция.
Тогава успехът надмина дори мечтите на самите българи. Само нелепият шанс ги лиши от бронза.
Летвата беше вдигната твърде високо. Четвъртото място от Анталия безспорно тежеше. Но безспорно този отбор имаше възможност да се представи, ако не толкова добре, както през 2007 г., то най-малкото достойно. Никой не подозираше, че през 2009 г. ще дойде най-големият успех за родния голбал след 1989 г.
Отборът по голбал „Витоша” Софийски университет тренира два пъти седмично в спортната зала на 55-то СОУ „Петко Каравелов”, находящо се в столичния квартал „Дървеница”. Именно тези тренировки съхраняват голбалния дух в София, а дори и в страната, тъй като не е тайна за никого, че ядрото на националния тим произлиза от този клуб.
От 25 април до 9 май във високопланинската база „Белмекен” националите направиха изключително добра подготовка, както в голбален, така също и в общофизически план. Там тренировките бяха двуразови, като обикновено сутрин треньорът залагаше на общата физическа подготовка, а следобедното занимание беше изключително голбално. След него националите възстановяваха с басейн и сауна.
След като се прибраха в София, националите продължиха с ускорен ритъм. На 17 май взеха участие в състезанията по повод деня на спорта, които се проведоха в Националната спортна академия „Васил Левски”.
Този път всичките 6 голбалисти се оказаха от „Витоша”. Това обстоятелство от една страна е задоволително, защото показва устрема на голбалистите на студентския клуб, но от друга страна е много обезпокоително, защото говори за това, че в другите клубове и градове няма достатъчно подготвени голбалисти.
Така се стигна и до 23 май, когато рано сутринта с редовен полет на авиокомпания „Луфтханза” голбалната деветчленна делегация тръгна към Албуфейра, където трябваше да се търси достойно представяне. След солиден престой на летището във Франкфурт националите отлетяха за португалския град Фаро. Дестинацията Фаро – Албуфейра е около 30-40 км. Българите, както и останалите участници в първенството, преодоляха разстоянието с автобус, осигурен от домакините.
Вечерта на 23 май националите минаха през задължителната медицинска класификация. Всички българи попаднаха в разрешените от IBSA групи - B1, B2 и B3. Тези групи определят степента на зрение на участниците, като в B1  попадат хора с нулево зрение или само със светлоусещане, а в B3 попадат спортисти със силно остатъчно зрение. А ако зрението според лекарите превишава границата на B3, спортистите не се допускат до участие в състезанието. Разбира се, че за голбала това е един абсурд от страна на международната федерация, но тя е твърде закостеняла и в обозримото бъдеще няма изгледи това обстоятелство да се промени. Няма проблем човек с по-силно остатъчно зрение да се състезава в голбално състезание, тъй като всички голбалисти задължително имат маски на лицата си и остатъчното зрение практически не се използва. Разбира се, че за такива състезания като лека атлетика, дълъг скок и пр. зрението е от голямо значение и там трябва да има класификация. За отбелязване е, че и български офталмолог участваше в медицинската комисия. Това беше доц. Петкова, която извършва класификациите на спортистите с нарушено зрение у нас.
На 24 май започнаха мачовете. Първият двубой на лъвовете беше срещу Израел от 14.00 ч. местно време или 16.00 ч. българско.
Както преди 2 години, така и сега българите нямаха проблеми с евреите. Първото полувреме завърши 4:0, а крайният резултат се оформи на 9:2, като 2-та гола за Израел бяха допуснати от нашите в последната минута.
2-рият сблъсък бе срещу северните съседи от Румъния. Първото полувреме отново завърши в полза на България с 5:3. През второто румънците натиснаха и се стигна до изравняване 5:5. Това беше и най-критичната точка. Но българите с 2 бързи гола дадоха спокойствие и така до края не изпуснаха инициативата. Крайният резултат е 9:6 за България.
Класирането от първия ден оглавиха Чехия и България с по 6 точки, Хърватска 4, Румъния 1, Полша и Израел 0 т.
На 25 май от 11.00 ч. м. вр. започна мачът България - Полша. Поляците навити до край се хвърлиха да побеждават националите.
Получи се изключително оспорван двубой, изпъстрен с множество съдийски грешки. Първото полувреме завърши 2:2, крайният резултат също остана равен - 7:7. За отбелязване е, че българите в последната секунда получиха право на изпълнение на дузпа, но пропуск ги лиши от 3-те точки.
2-рият мач за деня се състоя от 18.00 ч. м. вр. срещу отбора на Хърватска. Срещата започна много добре за лъвовете и те наложиха тотална хегемония. Първото полувреме приключи 6:0, а крайният резултат набъбна до 11:3.
Така след изиграването на срещите от 2-рия ден българите еднолично оглавиха класирането в групата с актив от 10 т. Чехите останаха на 2-то място с 1 по-малко.
Чехия изненадващо допусна загуба от Хърватска с 8:6 и това ги лиши от първото място.
3-тият ден за българите започна с двубой от 12.00 ч. срещу отбора на Чехия. Чехите, които досега имаха само победи над трикольорите отново се бяха приготвили за триумф, но нашите бяха решени да дадат максимума и да счупят най-сетне каръка. Първото полувреме започна с яростни атаки, но добрите защити и на двата отбора не допускаха гол. Едва след средата на полувремето българите получиха право да изпълнят дузпа. Дузпата беше изпълнена фантастично и головата сметка се откри. Така приключи и полувремето.
През второто полувреме чехите правеха и невъзможното, за да обърнат мача. Но щастието и качествената игра на българите им помогна и мачът завърши успешно при 4:2.
Това беше и последният мач в групата за България. Отборът събра 13 т., класира се на първото място и отиде на четвъртфинал.
Първите 4 отбора от всяка група отиваха в четвъртфиналната фаза.
Българският четвъртфинален двубой се състоя същия ден от 17.00 ч. Опонент беше отборът на Словакия. Твърде корав съперник, който искаше да намери място под голбалното европейско слънце. Първото полувреме премина под знака на голямо напрежение и се играеше гол за гол. Двата отбора размениха врати при равен резултат – 3:3. Второто полувреме обаче на терена имаше само един отбор и това беше отборът на България, който не допусна повече голове, а напълни мрежата на противника с още 5 попадения. Така с 8:3 българите отидоха на полуфинал.
На полуфинала, който започна в 10.00 ч. м. вр. на 27 май, националите се изправиха срещу отбора на Холандия, който на четвъртфинала победи Чехия, след като губеше секунди преди края на редовното време. Чрез дузпа лалетата изравниха и със „златен гол” отстраниха чехите.
Срещата започна добре за противника, като холандците още с първия удар успяха да вкарат гол. Мачът влезе в доста нервно русло иполувремето приключи в полза на жителите на „ниската земя” 1:2. През второто полувреме нещата не се промениха кой знае колко.
Дори холандците вкараха 3-и гол, който почти решаваше спора. Но българите знаеха, че, докато има игра и съдията не е свирил край, надежда има. Фортуна най-сетне погледна благосклонно към националите и те успяха да докарат резултата до 3:3. Така завърши полуфиналната среща в редовното време и по правилата на IBSA започнаха продължения – 2 по 3 минути.
Полуфиналът досущ наподобяваше онзи „малък финал” в Турция преди две години, когато редовното време отново завърши при 3:3. По правилата се стигна до продължения, където важеше правилото за "златния гол", известен при хокея и под наименованието "внезапна смърт". Който първи отбележи гол в продълженията - той става победител! Преди 2 години голбалистите от „ниската земя” ни победиха със „златен гол”.
Българите се надяваха, че Фортуна все още гледа към тях, но не знаеха, че нейният поглед от редовното време беше краткотраен и отново гледаше благосклонно „лалетата”. Първото продължение завърши без голове, но през второто отново голбалистите от Холандия успяха да вкарат безценния златен гол.
Така българите отидоха на малкия финал, който започна същия ден от 16.00 ч. м. вр., където победиха безапелационно отбора на Русия. Руснаците много трудно надделяха на четвъртфинала срещу Хърватска с 4:3 след продължения.
Първото полувреме на мача за третото място завърши в полза на България при 6:3, но през второто българите се поотпуснаха и крайният резултат 12:9 за нас не отразява реалното статукво на терена.
На финала Израел победи Холандия и стана шампион.
Парадоксално е, че Израел бяха в група А и българите буквално ги разпиляха с резултат 9:2.
Във всички двубои старши треньорът Илия Попов започваше със следния състав:
Дясно крило – Веселин Кушнеренков, ляво крило – Николай Желязков и център – Иван Янев. Срещу Румъния, Полша, Чехия, Словакия и Холандия смени не бяха направени. Срещу Хърватска, Израел и Русия треньорът направи смени, като пусна и останалите момчета да поиграят – Доброслав Илиев, Христо Желязков и Александър Спасов. Масажист на националите, както обикновено беше Михаил Илиев, а родната делегация се водеше от председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.
Бронзът на Евро 2009 е най-големият български голбален успех в последните 20 години.
Излишно е да се подчертава, че отново българите бяха с най-скромни икономически възможности от всички участващи на първенството.
Това участие стана възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Българската параолимпийска асоциация и огромното желание на голбалния отбор „Витоша” Софийски университет, който системно тренира и участва на състезания.
Българският национален отбор по голбал се оказа недостоен за никоя институция, организация, модна къща и пр., за да бъде снабден с официално облекло и момчетата пътуваха кой както има възможност.
А България е част от най-прогресиращата икономическа и социална общност в най-новата световна история – Европейския съюз.
Част от тази общност, но за изключително съжаление на своите граждани последна в нея.
Българският национален отбор се надява, че неговите усилия няма да бъдат похабени и този единствен параолимпийски колективен спорт, развиващ се у нас, ще продължи своята възходяща линия.
Купата от Евро 2009 се съхранява на видно място в офиса на Спортен клуб за интеграция „Витоша” в столичния „Студентски град”.

Приложение:

Европейско първенство по голбал

Група C
23-28 май, 2009 г.
Албуфейра, Португалия

Резултати и класиране

Група А

Полша – Чехия, 4:10
България – Израел, 9:2
Хърватска – Румъния, 6:6
Чехия – Израел, 11:3
Хърватска – Полша, 8:4
Румъния – България, 6:9
Румъния – Израел, 6:10
Хърватска – Чехия, 8:6
Полша – България, 7:7
Румъния – Чехия, 1:11
Израел – Полша, 6:4
България – Хърватска, 11:3
Израел – Хърватска, 3:7
Полша – Румъния, 10:5
Чехия – България, 2:4

Класиране в група А:

България, 13 т.
Хърватска, 10 т.
Чехия, 9 т.
Израел, 6 т.
Полша, 4 т.
Румъния, 1 т.

Група Б

Гърция – Словакия, 5:7
Азербайджан – Холандия, 1:11
Русия – Португалия, 5:9
Словакия – Украйна, 7:7
Холандия – Гърция, 6:6
Португалия – Азербайджан, 10:0
Украйна – Русия, 3:7
Гърция – Азербайджан, 11:1
Португалия – Украйна, 3:5
Словакия – Холандия, 5:4
Азербайджан – Русия, 0:10
Украйна – Гърция, 4:3
Холандия – Португалия, 7:0
Русия – Словакия, 6:2
Азербайджан – Украйна, 0:10
Гърция – Португалия, 9:1
Холандия – Русия, 9:8
Словакия – Азербайджан, 11:1
Украйна – Холандия, 7:5
Русия – Гърция, 5:5
Португалия – Словакия, 6:3

Класиране в група Б:

Украйна, 13 т.
Холандия, 10 т.
Русия, 10 т.
Словакия, 10 т.
Португалия, 9 т.
Гърция, 8 т.
Азербайджан, 0 т.

Срещи за 11-13 място:

Румъния – Азербайджан, 12:2
Румъния – Гърция, 3:9

Среща за 9-10 място:

Полша – Португалия, 10:7

Четвъртфинали:

Русия – Хърватска, 4:3 след продължения
Украйна – Израел, 4:9
Холандия – Чехия, 9:8 след продължения
България – Словакия, 8:3

Срещи за 5-8 място:

Хърватска – Украйна, 4:5
Чехия – Словакия, 8:4

Среща за 7-8 място:

Хърватска – Словакия, 5:3

Среща за 5-6 място:

Украйна – Чехия, 2:7

Полуфинали:

Холандия – България, 4:3 след продължения
Израел – Русия, 11:3

Малък финал за бронзовите медали:

България – Русия, 12:9

Финал:

Холандия – Израел, 10:13

Крайно класиране на Евро2009:

  1. Израел
  2. Холандия
  3. България
  4. Русия
  5. Чехия
  6. Украйна
  7. Хърватска
  8. Словакия
  9. Полша
10. Португалия
11. Гърция
12. Румъния
13. Азербайджан

д-р Иван ЯНЕВ


Назад

Всички статии на Брой 06, 2009

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДРУГИ
Малка обява
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Долни Дъбник
Кюстендил
При великотърновци
Бургас
ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ГЕОРГИ БРАТАНОВ"
Достойни бойци на културния фронт
ЛИЧНОСТИ
Сърца, които могат само да изгарят
СПОРТ
Отново наслука!
Приятелски турнир по шахмат
Голбален триумф на ЕВРО 2009 г.
Архив на изданието
1 2 3 4 5